Tinder

tinderTinder, het is wereldwijd de grootste datingapp die ooit heeft bestaan. Met miljoenen gebruikers is het de app die de digitale datingwereld vorm heeft gegeven. En na de eerste tekenen van Tinder in Nederland is de app ook hier uitgegroeid tot het favoriete medium om andere singles te leren kennen. Of het nu voor ontspanning gebruikt, vermaak, liefde, vriendschap of iets anders: het is de eerste app die singles overwegen te openen.

Met wereldwijd dagelijks meer dan 1.4 miljard swipes en 26 miljoen matches is het niet vreemd dat Tinder de nummer één datingapp ter wereld is. Meer dan de helft van de gebruikers heeft leeftijd van 18 t/m 25 jaar wat van Tinder de datingapp voor de jonge generaties maakt. Samen zijn ze goed voor 1,5 miljoen dates per week, aldus Tinder, en versturen ze tegelijkertijd ook nog eens 4,2 miljoen GIF’s in een week tijd.

Swipe Right

Waarom en hoe Tinder zo gigantisch groot platform is geworden? Het was de unieke swipefunctie die aansloeg bij alle singles die daten niet (té) serieus wilden nemen. De vereiste wederzijdse toestemming om te kunnen chatten (match) was de kers op de taart. Want bij Tinder kun je alleen je matches benaderen, niet de singles die je afwijzen.

Wil je juist wel zelf singles benaderen zonder eerst een match te hebben? Meer kans hebben op een serieuze relatie? Of daten met wat meer diepgang? Probeer dan deze dating app:

Bekijk deze dating app

De reviewscore van Tinder

Pluspunten

 • Beschikbaar op alle apparaten
 • De meeste gebruikers
 • Gebruiksvriendelijke app

Minpunten

 • Niet zo geschikt voor liefde
 • Prijzen variëren per leeftijd
 • Massaal en oppervlakkig

Wij beoordelen Tinder

 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Vormgeving
 • Prestaties
 • Aanbod singles
 • Prijzen

Wat is Tinder?

Tinder is een datingapp voor jongvolwassenen. De app werd in 2012 geïntroduceerd op een universiteitscampus en is nu ’s werelds populairste app om nieuwe mensen te ontmoeten. Inmiddels is Tinder beschikbaar in 190 landen en meer dan 40 talen. In totaal is de app 430 miljoen keer gedownload wat heeft geleid tot meer dan 60 miljard matches.

 • 50%+ van de leden is 18 t/m 25 jaar oud (Gen Z)
 • 1,5 miljoen dates per week
 • 65+ miljard totale matches
 • +190 landen en 40+ talen
 • 430 miljoen+ aan downloads sinds lancering
 • 4,2 miljoen GIF’s gebruikt per week
 • 9 seksuele oriëntaties

Het belangrijkste kenmerk van Tinder is dat je alleen kunt communiceren met de persoon met wie een wederzijdse like is vastgesteld. Om dit te doen, moeten jij en de ander elkaar leuk vinden – of liken of naar rechts swipen. Alleen dan is het mogelijk om een persoonlijk bericht te versturen en contact te hebben. In de praktijk komt het erop neer dat je alleen berichten ontvangt van de mensen die je ‘toestemming’ geeft om jou te benaderen met een bericht.

Waarom Tinder

Nog geen ervaring met Tinder? Het is moeilijk te geloven dat iemand nog géén ervaring heeft met de datingapp. In de tien jaar dat de datingapp actief is, is het in Nederland bijna ondenkbaar dat een willekeurige single de app nog nooit heeft gebruikt – zoveel gebruikers heeft Tinder in Nederland. De vleeskleuring, zoals sommigen het ook wel noemen, is op de smartphone van vrijwel iedereen in Nederland geïnstalleerd (geweest).

Tinder is simpel en minimalistisch in opzet, maar ook oppervlakkig en ‘leeg’. Juist deze eenvoud heeft Tinder echter een dominante partij op de datingmarkt gemaakt. Swipen, matchen en chatten: de app maakte daten eenvoudig en veranderde het in een spel. Binnen enkele minuten ben je klaar om jezelf op Tinder te presenteren. Hoe dit precies werkt?

Aanmelden

Tinder proberen? De eerste stap is het downloaden van Tinder in de appstore. De app is te downloaden in de appstore van je apparaat – de Google Play Store of de Apple App Store. Zoek op Tinder en installeer de app op je smartphone of tablet. Mocht je niet de applicatie willen downloaden, dan is het ook mogelijk om het via de Tinder-website te doen. Een account aanmaken is mogelijk op drie manieren:

 • Google-account
 • Facebook-account
 • Telefoonnummer

Aanmelden met Facebook

De snelste en makkelijkste methode is de koppeling met je Facebook-account. Wees gerust, Tinder plaatst niets op je Facebook-tijdlijn: het is alleen voor de registratie. Zo wordt voorkomen dat nepaccounts zich aanmelden op de app. Door je Facebook-account te koppelen neemt Tinder een aantal gegevens over waaronder je leeftijd en naam. Zorg er dus voor dat deze informatie in je Facebook account up-to-date is en naar waarheid ingevuld. Een ander voordeel van de koppeling is dat je direct de beschikking hebt om foto’s te kopiëren naar je Tinder-account.

Profielen

Plaats de leukste foto’s van jezelf op Tinder door deze naar je Tinder-account over te zetten. Ook kun je deze uploaden vanaf je smartphone. Dit zijn de foto’s waarmee je gekeurd wordt door de andere singles. De eerste foto in je account geldt als profielfoto, de foto die andere singles het eerst zien wanneer je profiel tevoorschijn komt tijdens het swipen. Als extra kun je nog je Instagram toevoegen om potentiële matches meer informatie over jezelf te geven. Dit is niet verplicht, het mag.

Bio

Om jezelf in de kijker te spelen van iedereen die je tegenkomt in de app kun je ook kort iets over jezelf vertellen. Net als je profielfoto is dit een onderdeel van je Tinder profiel dat iedereen meteen ziet tijdens het bekijken van je profiel. Zie deze tekst als je persoonlijke reclamebord. Onderschat de waarde van je profielfoto’s en introtekst niet – dit is wat je profiel maakt of breekt.

tinder app

Swipe, match en chat

Deze drie woorden omschrijven Tinder in het kort. Nu je eenmaal je profiel hebt ingevuld, foto’s hebt toegevoegd en eventueel social media gekoppeld dan ben je ready to go: je bent klaar om ontdekt te worden en zelf op ontdekkingstocht te gaan.

De eerste stap is het swipen. Zoals de naam al aangeeft draait Tinder om het vegen van profielen. Op basis van de beperkte informatie in het Tinder profiel moet je een keuze maken. Tik op de profielfoto om meer over de persoon te weten te komen. Veeg naar rechts als je iemand leuk vindt, naar links als je er geen toekomst in ziet. Twijfel je? Veeg dan altijd naar rechts zodat je het later nog een keer kunt beoordelen als er een match is. Vindt de ander jou ook leuk?

It’s a match!

Je kunt met elkaar chatten als een match is. Terwijl dat ‘vroeger’ alleen met tekstberichten kon, is het nu mogelijk met veel uitgebreider. Open het gesprek met een GIFje, een persoonlijke afbeelding, spraaknotitie of video: Tinder is nu net zo uitgebreid als andere chatapps. Wil je na verloop van tijd elkaar zien? Dan kun je ook Face to Face videodaten in de Tinder-app.

Let op: Tinder zorgt ervoor dat je kieskeurig wordt. Het bizar grote aanbod singles zorgt ervoor dat je denkt dat je de singles voor het uitkiezen hebt. Maar zodra je geen matches krijgt, heb je spijt dat je zoveel leuke singles hebt afgekeurd. Laat je daarom niet leiden door de grootte van het aanbod, maar door de kwaliteit. Je hebt bij Tinder maar één kans om iemand leuk te vinden, denk er goed over na voordat je vingers je te snel af zijn.

Dankzij Tinder is swipen al bijna tien jaar de populairste manier van daten. Hoewel het een uiterst vermakelijke methode is om jezelf te entertainen, kent het ook de nodige nadelen. Want omdat het allemaal niet zo serieus is, nemen vele singles elkaar ook niet serieus. Inmiddels is na a href=”https://research.tilburguniversity.edu/en/publications/development-and-validation-of-the-tinder-motives-scale-tms” rel=”noopener” target=”_blank”>onderzoek bekend geworden dat er 13 redenen zijn waarom mensen Tinder gebruiken. De meest genoemde redenen? Dat is niet het vinden van een relatie – amusement is het belangrijkst. Daarna volgen nieuwsgierigheid en socializen. Liefde staat niet eens in de top drie van de redenen die genoemd worden als mensen Tinder gebruiken.

Termen om te weten

 • Swipe: Het naar links en rechts vegen van profielen om beslissingen te nemen.
 • Pass: Het afwijzen van een profiel zonder verdere actie te ondernemen.
 • Like: Het goedkeuren van een profiel en interesse tonen.
 • Super Like: Een speciale like waarmee iemand extra interesse toont in een profiel.
 • Match: Wanneer beide gebruikers elkaar leuk vinden en interesse in elkaar hebben getoond.
 • Chat: Het versturen van berichten naar andere gebruikers binnen de app.
 • Bio: Een kort stukje tekst op het profiel waarin gebruikers zichzelf beschrijven.
 • Profile Picture: Een foto die gebruikers selecteren om zichzelf te presenteren op hun profiel.
 • Swipe Limit: Het maximaal aantal profielen dat een gebruiker kan vegen binnen een bepaalde tijd.

Tinder prijzen

Hoewel de basisfuncties van de populaire dating app volledig gratis zijn, geldt dat niet voor alle functionaliteiten. Er moet namelijk geld verdiend worden door de eigenaren van Tinder en dat doet men in de vorm van premium functies. Upgrade je account naar een betaald lidmaatschap of koop een van de losse functies die tijdelijk beschikbaar zijn. Deze exclusieve functies zijn alleen beschikbaar voor de betalende leden, niet voor de gratis leden. Tinder is dus gratis in de basisvorm van de app, maar niet helemaal. Voor sommige functies is een betaling vereist, ofwel eenmalig of in de vorm van een maandelijks abonnement.

Aan welke functies je dan moet denken? Met de Paspoort-functie kun je bijvoorbeeld je locatie aanpassen naar elke willekeurige plek op de wereld. Als je wilt weten wat het aanbod in New York is, dan pas je je locatie aan naar deze wereldstad zodat je de lokale singles kunt ontmoeten. Nu heb je er niet veel aan als je naar iemand bij je in de buurt op zoek bent, maar als je geregeld reist voor je werk, dan kun je op deze manier leuke contacten regelen – nog voor je er aangekomen bent.

Een andere populaire feature is Rewind. Daarmee kun je iedereen die je de verkeerde kant op hebt geveegd een tweede kans geven. Met Boost-feature verplaats je je profiel naar de bovenkant van de stap voor alle singles bij jou in de buurt. Deze functie toont je profiel als eerst voor een periode van 30 minuten. Als Tinder abonnee (betalend lid) krijg je ook toegang tot extra Super Likes om duidelijk(er) te laten merken dat je de ander leuk vindt. Super Likes en Boosts zijn de enige functies die los en tegen een eenmalige betaling gekocht kunnen worden.

Tinder abonnementen

Om gebruik te kunnen maken van de premiumfuncties van Tinder is een betaald lidmaatschap nodig. Tinder heeft daar drie varianten van: Plus, Gold en Platinum. Met elk van de betaalde lidmaatschappen krijg je de beschikking over exclusieve functies, maar per lidmaatschap verschilt het welke dat zijn. Dit is een vergelijking van de drie abonnementen:

Functiestindertinder plustinder goldtinder platinum
Swipen, matchen, chattentinder vlamtinder vlamtinder vlam goudtinder vlam zwart
1 Super Like per dagtinder vlamtinder vlamtinder vlam goudtinder vlam zwart
Onbeperkte Likestinder vlamtinder vlam goudtinder vlam zwart
Onbeperkte Rewindstinder vlamtinder vlam goudtinder vlam zwart
5 Super Likes per dagtinder vlamtinder vlam goudtinder vlam zwart
1 gratis Boost per maandtinder vlamtinder vlam goudtinder vlam zwart
Paspoort naar elke locatietinder vlamtinder vlam goudtinder vlam zwart
Advertenties verbergentinder vlamtinder vlam goudtinder vlam zwart
Zien wie jou leuk vindttinder vlam goudtinder vlam zwart
Elke dag nieuwe Top Pickstinder vlam goudtinder vlam zwart
Bericht voordat je matchttinder vlam zwart
Likes met voorrangtinder vlam zwart
Zie verstuurde Likes van afgelopen 7 dagentinder vlam zwart

Tarieven

De abonnementen van Tinder zijn verkrijgbaar met een looptijd van 1, 6 en 12 maanden. Hoe langer de looptijd van het abonnement, hoe minder je maandelijks betaalt voor het lidmaatschap. Het jaarlijkse abonnement is per maand gemiddeld meer dan de helft goedkoper dan het maandelijkse abonnement. Dit zijn de laatst bekende tarieven van de Tinder-abonnementen:

Tinder Plus
 • 1 maand: € 14,72 p/m
 • 6 maanden: € 44,17 (€ 7,36 p/m)
 • 12 maanden: € 58,89 (€ 4,91 p/m)
Tinder Gold
 • 1 maand: € 22,08 p/m
 • 6 maanden: € 66,25 (€ 11,04 p/m)
 • 12 maanden: € 88,34 (€ 7,36 p/m)
Tinder Platinum
 • 1 maand: € 15,52 p/m
 • 6 maanden: € 54,34 (€ 9,06 p/m)
 • 12 maanden: € 77,64 (€ 6,47 p/m)

Tinder app en website

De Tinder-app is gebruiksvriendelijk, intuïtief en bovendien enorm simpel. De ongecompliceerde werking van de datingapp zorgt ervoor dat iedereen ermee overweg kan. Door de jaren heen heeft de Tinder app zelfs meerdere keren een update gehad om dit nog verder te optimaliseren. De app is verkrijgbaar voor alle Android apparaten en Apple toestellen zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Het webplatform van Tinder is ook ontwikkeld met een gebruiksvriendelijke en duidelijke lay-out. Bijna alle functies uit de app zijn beschikbaar in de webapp. Hoewel het gebruik ervan vaak net iets anders is dan op je smartphone, kun je Tinder via de webapp ook op je laptop en pc gebruiken in website-formaat.

google playapp store

Onze ervaring met Tinder

Als datingexperts was het tijd om onze expertise naar een hoger niveau te tillen en de wereld van Tinder te verkennen. En dus besloten we de datingapp (nogmaals) een kans te geven – dé datingapp waar iedereen het over heeft. Met spanning in ons hart en onze profielen klaar om te rocken, doken we in de wondere wereld van swipe-rechts.

En wat een wereld was dat. Van kattenliefhebbers tot avontuurlijke reizigers, Tinder zat vol met allerlei soorten mensen. Het was als wandelen door een bonte markt, waarbij elke swipe je verraste met een uniek karakter. Soms waren er mensen met bios die je aan het lachen maakten en soms was het gewoon een foto van een glimlach die je in vuur en vlam zette.

Maar laten we het even hebben over de gebruiksvriendelijkheid van de app. Met zijn eenvoudige interface en intuïtieve swipes, was het alsof je een virtueel datingparadijs betrad. Het swipen voelde als een verslaving, en voor we het wisten, hadden we al urenlang door profielen gescrold. Het was alsof Tinder een magneet was die je bleef trekken, verlangend naar meer aantrekkelijke matches.

En laten we de graphics en symbolen niet vergeten. Die vormden de krijtlijnen van de Tinderervaring. Het was alsof je door een kunstgalerij liep, met prachtige foto’s en speelse icoontjes die je verleidden om verder te kijken. En die bekende foto’s van een vlam en een hartje die verschenen wanneer je een potentieel nieuweling aanschouwde – het was als een moment van opwinding dat door je hele lichaam stroomde.

Maar laten we eerlijk zijn, het ging niet altijd over rozen. Soms belandden we bij profielen die vaag waren of apart, om het zo maar te noemen. En soms was er die onvermijdelijke angst wanneer je een match had maar geen idee had wat je als volgende moest zeggen. Het was als een dans op een slap koord, waarbij een verkeerd woord je duwt in de diepten van het Tinder-universum.

Toch kunnen we er niet omheen dat Tinder een opwindende en verslavende ervaring was. Het bracht ons lachen, twijfels en de mogelijkheid om mensen te ontmoeten waar we anders nooit mee in contact zouden zijn gekomen. Dus, swipe rechts, swipe links – Tinder zal altijd een speciaal plekje in ons hart hebben.

Voor- en nadelen

De voordelen van Tinder zijn het gemak, de snelheid en niet te vergeten: de grote database met singles in Nederland. Met behulp van de kilometerstraal kun je aangeven tot welke afstand je wilt zoeken. Als je wilt, kun je dus alleen aan de singles bij je in de buurt gekoppeld worden. Dit vergroot de kans op succes aanzienlijk, want de locatie van jou ten opzichte van de ander is niet te negeren.

Tinder is in feite een grote vijver met vissen; je hebt niet alleen veel kansen op geluk, maar ook veel meer concurrentie. Dit is aan de ene kant een voordeel, aan de andere kant een nadeel. Een ander voordeel is dat je kunt zien of je gemeenschappelijke interesses hebt. Met behulp van de Passions die je toont in je profiel, de Spotify-keuzes en andere elementen, kun je controleren of je dezelfde interesses hebt.

De Tinder-datingsite staat erom bekend dat het een oppervlakkig karakter heeft met mensen die niet veel verder kijken dan het uiterlijk. Dat betekent echter niet dat niemand diepgang heeft of dat de gesprekken altijd hetzelfde zijn; het ligt er maar net aan met wie je gematcht bent. Bedenk je wel dat Tinder van nature meer gericht is op het uiterlijk en minder op het innerlijk. Tenminste, als het om de initiële indruk gaat.

Uiteindelijk kom je op Tinder allerlei soorten mensen tegen met verschillende denkwijzen, interesses, ambities en leefstijlen. Van de jongvolwassene die een studie aan het afronden is tot de 35-jarige alleenstaande moeder met vier kinderen; ze zijn allen actief op Tinder.

Wat de gebruikers betreft, Tinder heeft voor ieder wat wils. Of je nu op zoek bent naar een serieuze relatie, een casual afspraakje of gewoon wat gezelschap voor een avond, Tinder heeft het allemaal. Het aanbod is zo breed en gevarieerd dat je altijd wel iemand kunt vinden die bij je past. En dat is nog maar het begin.

Wat Tinder echt onderscheidt van andere datingapps is de eenvoud en het gebruiksgemak. Swipe naar rechts als je iemand leuk vindt, swipe naar links als je niet geïnteresseerd bent. Het is zo simpel als dat. Geen lange vragenlijsten, geen ingewikkelde profielen. Tinder maakt gebruik van een ‘drietrapsraket’ om je te helpen bij het vinden van de perfecte match: swipe, match, chat. Het is snel, het is gemakkelijk en het werkt. Wat wil je nog meer?

Geen uitgebreide profielen

Als je serieus op zoek bent naar een relatie, dan ben je waarschijnlijk beter af met een échte datingsite. Er zijn bij Tinder geen uitgebreide profielen waardoor je vooraf maar een beperkte hoeveelheid informatie hebt. Zo loop je misschien iemand mis die heel erg goed bij je past, maar niet in staat is om goede foto’s van zichzelf te maken.

Bij andere Nederlandse datingapps werkt dit anders. Je kunt vooraf informatie over de persoon uit het profiel halen. Dit geeft je wat meer inzicht in de persoon, voor je een gesprek aangaat. Je kunt ook zelf kiezen met wie je contact opneemt, zonder te wachten op een match. Bevalt je dit meer?

Bekijk deze dating app

Veiligheid en privacy

Nieuwe mensen ontmoeten is enorm spannend. Je weet niet met wie je te maken hebt, totdat je ze voor de eerste keer ontmoet. Maar met wie je ook afspreekt: je moet altijd voorzichtig zijn als je diegene nog niet kent. Tinder draagt natuurlijk ook wat verantwoordelijk als degene die online daten faciliteert. Het is een taak die de datingapp steeds serieuzer is gaan nemen.

Inmiddels geeft Tinder jaarlijks vele miljoenen uit om de veiligheid van het platform en de gebruikers ervan te waarborgen. In 2020 heeft Tinder verschillende nieuwe beveiligings- en beschermingsfuncties aan de app toegevoegd. De missie om Tinder veiliger te maken is ervoor bedoeld om je op je gemak te laten voelen bij het gebruik van de app. En dat kan alleen als je geen risico loopt.

Om het aantal nepaccounts te verminderen moet iedereen de verificatieprocedure doorlopen via e-mail of telefoonnummer. Alleen deze simpele vorm van beveiliging helpt al om het aantal fictieve profielen op de site te verminderen. Maar wees altijd voorzichtig bij het communiceren met mensen op de site. Bestudeer de profielen zorgvuldig en geef nooit zomaar je persoonlijke gegevens aan andere gebruikers van de app.

Over het algemeen is het verstandig om het contact eerst via de Tinder-app te laten verlopen, want Tinder heeft ingebouwde systemen ontwikkeld om je te beschermen zolang je op de app blijft.

Verifiëren op Tinder

Met fotoverificatie kun je bewijzen dat jij de persoon op de foto’s bent. Als je mensen in de Tinder-app ziet met een blauw vinkje, betekent dit dat zij echt degene op de foto zijn. Tinder maakt gebruikt van automatische gezichtsherkenning om te verifiëren dat jij de persoon op de foto bent.

tinder

Wat je moet weten over Tinder

Weet je nog daten zonder Tinder? Het lijkt wel een eeuwigheid geleden, maar de waarheid is dat Tinder nog niet eens zo oud is. In 2012 werd deze revolutionaire datingapp geboren, en sindsdien hebben ze zeker succes gehad. Met meer dan 50 miljoen gebruikers wereldwijd, is Tinder uitgegroeid tot een van de meest populaire datingapps ter wereld. En daar is een goede reden voor.

Geboren en getogen in Los Angeles, Californië is Tinder al in 2012 opgericht. Het was niet de eerste datingapp, maar wel de eerste datingapp die de wereld op z’n kop zette. In eerste instantie werd de datingapp voornamelijk door scholieren en studenten in de Verenigde Staten benut. Nog geen twee jaar later registreerde Tinder een miljard swipes per dag met als resultaat 12 miljoen dagelijkse matches. Sommige sites, zoals Lexa en Parship, zijn ontworpen voor langdurige relaties, maar in de Tinder-app draait alles om de ervaring – en Tinder biedt de mogelijkheden voor wat je ook zoekt.

Wat veel mensen niet weten is dat Tinder onderdeel is van Match Group. Deze wereldwijde partij is genoteerd aan de NASDAQ en omvat tientallen dochterbedrijven en datingplatforms zoals OKCupid en PlentyOfFish. Maar wat ook niet bekend is dat ook een aantal Europese grootmachten in de virtuele datingscene, zoals Meetic en Lexa, deel uitmaken van Match Group. Tinder is daarentegen wel de allergrootste app van het bedrijf. Het wordt wereldwijd aangeboden en is beschikbaar in meer dan 40 talen.

Als je klaar bent om in de wondere wereld van Tinder te duiken, wees dan voorbereid op een avontuur vol verrassingen. Of je nu op zoek bent naar de liefde van je leven, een spannend avontuur of gewoon een gezellige babbel, Tinder staat klaar om je te helpen. Dus waar wacht je nog op? Swipe erop los en laat de magie van Tinder je datingleven veranderen.