Moniek is een liefhebbende vrouw die ooit heel gelukkig was met haar partner Ben. In het begin van hun relatie leek hij perfect; hij was lief, attent en verzorgend. Maar naarmate de tijd verstreek, begon hij meer geïrriteerd te worden en begon Ben steeds vaker te schreeuwen en ruzie te maken. Uiteindelijk werd het zo erg dat hij Moniek uit het niets een klap in haar gezicht gaf.
Moniek was in shock toen dit gebeurde en ze kon niet geloven dat de man die ze zo liefhad, haar zo kon behandelen. Ze wist dat het tijd was om weg te gaan, maar door de liefde die ze voor hem had, was ze bang om hem te verlaten. De liefde van haar leven bleek een afschuwelijke nachtmerrie te zijn.
Ze leefde in angst, constant op haar hoede voor de explosieve woede en de duistere manipulatie van Ben. De geheimen die ze moest bewaren, zeiden meer over hun relatie dan al het andere. Maar het was moeilijk om los te komen uit deze giftige situatie. Het enige waar Moniek aan dacht is dat ze het allemaal had kunnen zien aankomen. Als Moniek nu maar op de signalen had gelet, dan zat ze nu niet in deze beroerde situatie.
Wat is een giftige relatie?
We hebben allemaal relaties, of het nu met vrienden, familie, of een partner is. Maar helaas zijn sommige van deze relaties niet zo gezond. Giftige relaties zijn een veel voorkomend fenomeen waar mensen mee te maken krijgen. Een giftige relatie is een relatie waarin de betrokken partijen negatief en gevaarlijk gedrag vertonen. Dit gedrag kan schadelijk zijn voor de geestelijke en emotionele gezondheid – zowel voor slachtoffer als dader.
Waar je dan aan moet denken? Bij een giftige relatie is er sprake van gedrag zoals manipulatie, controlerend gedrag, leugens, bedreigingen en woede. In een giftige relatie zal er vaak sprake zijn van verstikking, agressiviteit en ongelijkwaardigheid. Het is vaak moeilijk om in te schatten of je in een giftige relatie bent omdat giftig gedrag vaak geleidelijk aan begint en gaandeweg steeds erger wordt.
7 tekenen van een giftige relatie
Het kan moeilijk zijn om te onderscheiden of een relatie al dan niet giftig is geworden, vooral als je nog steeds hoteldebotel bent en al lange tijd een relatie hebt. Sommige tekenen kun je bovendien al merken in de datingfase, terwijl andere tekenen pas later naar boven komen. Als je denkt dat je middenin een giftige relatie bent beland of gewoon wil voorkomen dat je in die positie komt, dan zijn dit de tekenen om op te letten.
1. Controlerend gedrag
In een giftige relatie houdt één persoon meestal de controle over de ander. De ander probeert jouw keuzes te beïnvloeden, je vrijheid te beperken en je te vertellen wat je wel en niet mag doen.
2. Negatieve emoties
Als je in een giftige relatie zit, voel je je meestal slecht als je bij de ander bent. De relatie maakt je niet beter, maar haalt het slechtste in je naar boven. Je voelt je vaak ongelukkig, angstig of verward.
3. Geen respect
In een giftige relatie is er meestal sprake van respectloos gedrag. Denk aan beledigingen, afspraken niet nakomen, kleineren of het negeren van jouw behoeften.
4. Onzekerheid
Onzekerheid is een van de kenmerken van een giftige relatie. Beide partners voelen zich vaak onzeker. Niet alleen over de relatie in het algemeen, maar ook over zichzelf en de ander.
5. Manipulatie
In een giftige relatie is er meestal sprake van manipulatie. De een kan proberen de ander te manipuleren door middel van leugens, intimidatie, dreigementen of emotionele chantage.
6. Afwezigheid van liefde
Degenen die zich in een giftige relatie bevinden, tonen vaak geen medeleven voor elkaar. De liefde is er misschien nog wel, maar deze wordt niet meer getoond. Liefde wordt vervangen door woede, angst en afgunst.
7. Gedwongen afhankelijkheid
Vaak is er sprake van emotionele verwaarlozing waarbij de één de ander tot afhankelijkheid dwingt. Dat kan bijvoorbeeld door de emotionele behoeften van de ander niet te vervullen. Deze afhankelijkheid kan leiden tot jaloezie en wantrouwen.
Wat je moet doen in een giftige relatie
Als je denkt dat je in een giftige situatie terecht bent gekomen, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om hieruit te komen. Om te beginnen moet je beseffen dat je niet alleen bent. Er zijn meer mensen die in dezelfde situatie zitten als jij.
Het volgende wat je moet doen is de controle over jouw leven terugnemen. Dit kan betekenen dat je de relatie verbreekt of in ieder geval tijdelijk afstand neemt tot mensen die jouw leven negatief beïnvloeden. Het is belangrijk dat je jezelf toestaat tijd voor jezelf te nemen zodat je kunt herstellen. Tijd apart kan ervoor zorgen dat alles helder en duidelijk wordt, als dat nog niet zo is.
Daarnaast is het essentieel dat je leert hoe je conflicten kunt oplossen zonder het gebruik van giftig of agressief gedrag. Wees bereid compromissen te sluiten en laat gezonde technieken toe in jouw relaties. Een relatietherapeut kan mogelijk helpen om de communicatie in de relatie te verbeteren.
Ten slotte is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt als je in een giftige relatie zit. Er zijn veel organisaties en instanties die je kunnen helpen bij het verwerken van wat er is gebeurd en het herstel achteraf.
Giftige relaties kunnen een grote impact hebben op je leven en gezondheid. Het is dus zaak om de signalen te herkennen en te weten wat je moet doen als je hiermee te maken krijgt. Als je denkt dat je in een giftige situatie bent, zoek dan professionele hulp en wees niet bang om jezelf te laten helpen. Doe het voor je zelf.
Laat anderen maar swipen..
De statistieken en onderzoeken zijn eenduidig: swipen is een makkie, maar het levert bijzonder weinig op. Geen seks, geen liefde: komt het je akelig bekend voor? Daarom raden wij een andere app aan die begrijpt dat liefde vinden geen makkie is, maar een uitdaging. Laat je matchen door Elitedating op basis van je persoonlijkheid.
Meer informatie