Als de meeste mensen een relatie beginnen met een ander is trouw zijn aan elkaar de standaard. Je gaat een verbintenis aan met iemand waaraan bepaalde regels zijn gekoppeld – of die nu wel of niet zijn uitgesproken. Het is een morele verbintenis waarvoor je niet naar de notaris hoeft, want trouw zijn is een vrijwillige verplichting. Maar als je niet trouw bent aan je partner, waarbij deze verplichting niet wordt nageleefd, dan hebben we het over ontrouw.
Wat is ontrouw?
Als je er het woordenboek op naslaat, betekent ontrouw het volgende: ‘het gebrek aan of het schenden van trouw’. Dit zegt dus ook precies wat het is. Als iemand ontrouw is in een relatie, dan betekent dit dat deze persoon de regels van de relatie heeft overtreden.
Een voorbeeld van trouw zijn in een relatie is dat je geen seks hebt met een ander dan je partner. Als je dat wel doet, dan verbreek je de regels. Iemand die ontrouw is geweest, heeft bijvoorbeeld met een ander gezoend of is er zelfs meer naar bed geweest.
Verschillende manieren waarop je ontrouw kunt zijn
Ontrouw zijn kan op meer manieren voorkomen. Bijvoorbeeld als je partner flirt met iemand anders. Wanneer dit volkomen onschuldig is, is dat vaak niet zo’n probleem. Is je partner eerlijk over wat er gebeurd is of hebben jullie een open relatie? Dan kan het voorkomen dat je wat met een ander krijgt zonder dat het een probleem hoeft op te leveren.
Ben jij echter trouw aan je partner en bedriegt deze jou met een ander? Dan kan dit ook meteen het einde van jullie relatie betekenen. Voor veel mensen is ontrouw reden genoeg om een vaste relatie te verbreken.
Waarom zijn mensen ontrouw?
Er zijn tal van redenen te bedenken waarom mensen ontrouw zijn aan hun partner. We noemen er aantal. Indien er sprake is van een van deze oorzaken als je partner je ontrouw is geweest, dan kan dit een beginpunt zijn om jullie relatie eens goed onder de loep te leggen en eens te bekijken waar de problemen zitten. Mocht je je relatie nog willen redden, dan is het zaak dat je het probleem dat de oorzaak is van de ontrouw, op de juiste manier aanpakt.
Gebrek aan waardering, aandacht of fysiek contact
Soms gaan mensen vreemd omdat ze in hun eigen relatie niet voldoende waardering, aandacht, tijd voor elkaar of emotionele diepgang vinden. Dit wil nog wel eens gebeuren als mensen langere tijd bij elkaar zijn en je wat op elkaar raakt uitgekeken of uit elkaar gegroeid bent.
Als je bijvoorbeeld weinig seks meer hebt of elkaar niet meer aantrekkelijk vindt, kan dit ertoe leiden dat je je aandacht op andere mannen of vrouwen gaat richten en daarmee het gewenste fysieke contact krijgt of dat je daarbij wel gewaardeerd voelt.
Dol op spanning
Wanneer je in je eigen relatie wat op de ander bent uitgekeken of het meest spannende er wel af is, zullen mensen eerder geneigd zijn om naar een ander op zoek te gaan waarbij je wel aan je trekken komt. Sommige mensen houden nu eenmaal erg van spanning en kicken daar op dus zij zullen eerder ontrouw zijn aan hun partner.
Alleen al de spanning om alles stiekem te doen, vinden ze geweldig waardoor ze hun vreemdgaan zoveel mogelijk zullen verbergen. Natuurlijk komt het daarbij ook gewoon voor dat mensen iemand anders buiten hun relatie ontmoeten waarop ze verliefd worden.
Soms gaat vreemdgaan alleen om seks (zeker als je thuis daarbij niet voldoende krijgt of er niet meer van geniet), maar het komt zeker ook voor dat mensen een ander persoon ontmoeten en daar smoorverliefd op worden. Dat is nu eenmaal de realiteit. Zij kunnen er dan voor kiezen om een relatie met de ander aan te gaan.
Houden ze dit geheim? Dan is er zeker sprake van vreemdgaan of ontrouw als ze ook nog altijd een relatie met hun andere partner hebben.
Andere seksuele voorkeur
Als je in een relatie zit met een persoon die een andere seksuele voorkeur heeft dan jij, kan dit ook leiden tot ontrouw. Als je partner bijvoorbeeld hetero is en jij pas onlangs je biseksuele oriëntatie hebt ontdekt, kan dit ertoe leiden dat je ontrouw bent aan je partner en met iemand met dezelfde voorkeuren een verhouding aangaat.
Sommige mensen hebben wat minder moeite met het idee van trouw dan anderen. Zij kiezen voor een open relatie waarbinnen een keertje vreemdgaan niet ondenkbaar is.
Waarom het niet gewenst is
Wat de reden ook is waarom mensen ontrouw zijn, het is natuurlijk nooit echt gewenst want je kwetst de ander altijd ermee. Als je naast je vaste relatie er een verhouding met een ander op nahoudt en dit uitkomt, dan zal de reactie van je partner vrijwel altijd zijn dat deze uit elkaar wil gaan en de relatie wil beëindigen. Dit is natuurlijk ook een heel logische reactie want je partner heeft je vertrouwen beschaamt door vreemd te gaan.
Zelfs binnen een open relatie waarin je niet per se negatief staat tegenover contacten met andere mensen die verder gaan dan een leuk uitje of samenzijn, betekent ontrouw dat je toch de ander daarmee raakt. Je bent wel erg frigide als het je niets zou doen dat er voor een ander gekozen wordt.
Je relatie proberen te redden na ontrouw
Wat de reden ook is voor ontrouw, het is altijd kwetsend voor een ander die zijn of haar vertrouwen in de partner aan diggelen ziet vallen. Als je toch wilt proberen het op te lossen, bedenk dan dat het tijd kost om het vertrouwen te herstellen en dat je een goede oplossing moet zien te vinden voor de problemen die ertoe geleid hebben dat de ander ontrouw is geweest.
Als je ervoor gaat en je relatie probeert te redden, kan vreemdgaan zelfs leiden tot een nieuwe start en een betere relatie dan je ooit gehad hebt maar daarin moet je veel investeren, dat geldt voor beide partners.
Laat anderen maar swipen..
De statistieken en onderzoeken zijn eenduidig: swipen is een makkie, maar het levert bijzonder weinig op. Geen seks, geen liefde: komt het je akelig bekend voor? Daarom raden wij een andere app aan die begrijpt dat liefde vinden geen makkie is, maar een uitdaging. Laat je matchen door Elitedating op basis van je persoonlijkheid.
Meer informatie