6 beste dating apps en sites voor hoger opgeleiden

De cijfers bewijzen het: mensen willen een relatie met iemand van hun eigen onderwijsniveau. Het voorkomt misverstanden, moeilijke gesprekken en strubbelingen die het gevolg zijn van verschillende denkwijzen. Volgens de laatste cijfers van het CBS is er bij de meeste partners geen verschil in opleidingsniveau. En als dat wel zo is, dan is het vaak slechts één niveau – bijvoorbeeld als iemand met een afgeronde wo-master een relatie heeft met een hbo-bachelor. Het is dus niet vreemd dat singles iemand van hun eigen niveau zoeken of een partner met een gelijkwaardige opleiding.

Dat hoogopgeleiden elkaar opzoeken is een slimme keuze. Onderzoek wijst namelijk uit dat stellen minder vaak uit elkaar gaan als het onderwijsniveau van beide partners hoog is. De consensus is dat wanneer beide partners hoogopgeleid zijn, dit de stabiliteit van de relatie extra bevordert. Het is de reden waarom enkele datingsites en apps zich volledig zijn gaan richten op deze groep ‘elite’ singles.

“Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.” – Nelson Mandela

Wat de datingplatforms voor hoger opgeleiden zo doeltreffend maakt? Dat je met een soortgelijke achtergrond een betere match zult vinden. Als jij je namelijk inschrijft op een datingsite voor hoger opgeleiden, weet je vooraf al dat je in ieder geval op dat punt al gelijkgestemden gaan vinden. Dat maakt dating voor hoger opgeleiden een opwindend vooruitzicht. Op basis van onze ervaringen en die van onze bezoekers leveren deze datingplatforms de beste resultaten.

6 beste dating apps voor hoger opgeleiden

Het internet heeft gezorgd voor een bijna eindeloos aantal mogelijkheden voor hoger opgeleiden om de perfecte relatie te vinden. Of je nu op zoek bent naar een stijlvolle vrouw met een luxe smaak, of gewoon op zoek bent naar een oprechte connectie met iemand die jouw interesses deelt: we hebben een lijst samengesteld met de beste apps en websites voor hoogopgeleide singles.

ematching

1. e-Matching

Datingsite e-Matching is een gevestigd en vertrouwd platform voor hoger opgeleiden dat al ruim meer dan 20 jaar actief is in de datingindustrie. Het is opgericht in 1998, dat lees je goed, toen de eerste datingsites hun weg vonden naar het grote publiek. Maar dat was niet het doel van e-Matching: ze wilden alleen hoger opgeleiden koppelen. En dat doen ze nu nog steeds.

Een groot aantal gebruikers stelt je in staat om in contact te komen met lokale singles. Zoek in je eigen regio of ver daarbuiten: met een simpele zoekopdracht krijg je singles te zien die aan je voorkeuren voldoen. Veel mensen die zich hebben aangemeld zijn ouder dan 30 jaar.

google playapp store

elitedating

2. Elitedating

Zoals de naam doet vermoeden, is Elitedating de originele elite datingapp voor hoogopgeleide singles. Het verbindt succesvolle singles met andere professionals die op zoek zijn naar liefde op een wat hoger niveau. Dit is echter niet het enige criterium, aangezien elke match op basis van verschillende criteria die belangrijk voor jou zijn wordt gekozen. Met behulp van het gespecialiseerde matchmaking-systeem kun je iemand vinden die net als jij waarde hecht aan ambitie, groei en een overeenkomst in levensstijl.

Elitedating heeft een ledenbestand dat voornamelijk bestaat uit hoogopgeleide 30-plussers. Meer dan 90% van de leden is 30+ en meer dan 85% heeft een hbo- of universitaire opleiding afgerond. Je kunt er opgeleide mensen ontmoeten met verschillende achtergronden en beroepen, waaronder zelfstandig ondernemers, investeerders en medici.

google playapp store

parship

3. Parship

Parship staat voor serieuze relaties. De app gaat zelfs zo ver om te stellen dat het de nr. 1 is op het gebied van ‘serieus daten’. Het matchingsprincipe van Parship is volledig gebaseerd op een gepatenteerde methode waarbij elke gebruiker een persoonlijkheidstest afrondt. De antwoorden die je geeft op de vragen, bepalen aan wie je gekoppeld wordt. Vertrouw jij je hart toe aan een succesvol algoritme? Bij Parship ontvang je iedere dag partnervoorstellen die je mag beoordelen.

Hoewel Parship niet exclusief gericht is op singles met een hoog onderwijsniveau, heeft het wel een groot aantal gebruikers die zich daarmee kunnen meten. Daarmee vinkt Parship een aantal belangrijke vakjes aan die een datingwebsite voor hoger opgeleiden zou moeten hebben. De app is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie.

google playapp store

match4me

4. Match4me

Terwijl Parship singles aan elkaar voorstelt als partnersuggestie, kun je op Match4me zelf gericht op zoek naar je match. Met een traditionele zoekopdracht kun je inzoomen op de single van je dromen: filter simpelweg op de eigenschappen die je belangrijk vindt. Ondanks het verschil in de werkwijze is ook Match4me meer gericht op mensen met een hogere intelligentie. Met de slogan ‘Dating voor hoger opgeleide singles’ is het voor iedereen duidelijk: dit is een datingsite voor hoger opgeleide mannen en vrouwen.

Op de website stellen ze dat ruim 58% van de leden een hbo-opleiding heeft afgerond en 42% een wo-opleiding. Met andere woorden: 100% van de Match4me-singles is bovengemiddeld geschoold met een hbo- of wo-opleiding.

google playapp store

inner circle

5. Inner Circle

Inner Circle is een datingapp waar je waarschijnlijk al eerder van hebt gehoord. Of dat nu is via een van de advertentiecampagnes, een nieuwsbericht of door de vermelding van een influencer: ze hebben een hoge zichtbaarheid in Nederland. Dit uitgebreide bereik biedt veel voordelen voor gebruikers van de Inner Circle-app, omdat het ertoe leidt dat er elke maand een groot aantal nieuwe leden zich aanmeldt. Ondanks dat Inner Circle niet meer bekend wil staan als de ‘app voor elite singles’ is dat nog wel het beeld dat veel mensen van deze app hebben.

De app spant zich in ieder geval in om slimme, toegewijde en hoogopgeleide singles te vinden die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Om een zekere vorm van controle te houden over de kwaliteit van de singles die er aanwezig zijn, worden de profielen van alle nieuwelingen gescreend door medewerkers van de app. Met Inner Circle kun je gratis matches krijgen, terwijl er verschillende betaalde opties zijn om je ervaring te optimaliseren.

google playapp store

raya

6. Raya

Raya begon puur als datingapp, maar is de afgelopen jaren veranderd in een platform dat iets meer biedt dan liefde. Dat kan in de vorm van relaties zijn, maar ook vriendschappen of zelfs netwerken – het mag allemaal. Deze app is voor hoger opgeleiden in die zin dat je je niet kunt aanmelden als je ‘geen niveau’ hebt. Hoewel Raya bekendstaat als de app voor influencers, is het veel meer dan dat. Het is een plek waar de elite singles samenkomen om te daten en meer.

Ondanks de hoge kwaliteit van de singles op Raya is het niet eenvoudig om lid te worden. Ten eerste omdat Raya alleen beschikbaar is op iOS en tweede omdat je uitgenodigd moet worden door iemand die al lid is. Uitgenodigd worden geeft je bovendien niet meteen toegang; je moet je nog steeds aanmelden en geaccepteerd worden door het team van moderators.

app store

Welke datingapp of site je ook kiest: op een hoger opgeleiden platform zal je singles treffen met singles die ambitie hebben. Er zijn inmiddels meerdere datingsites die zich specifiek op deze doelgroep richten. Elk van deze datingapps en websites heeft zijn eigen voorwaarden en inschrijvingsstappen. Bij allemaal kun je een gratis account aanmaken en een kijkje nemen: wat de mogelijkheden zijn, features, het aanbod singles en of het aansluit bij je behoeften. De manier waarop je matches vindt, zal bij iedere website net iets anders zijn. En wil je meer mogelijkheden dan de gratis accounts je bieden? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om te betalen.

De datingsites en apps hebben onderaan hun homepage een kopje waar je diverse vragen en antwoorden vindt. Meestal worden daar ook duidelijk de verschillen tussen een gratis en betaald abonnement weergegeven. Ook kun je met behulp van de vergelijker erachter komen welke datingsite voor mensen met een hoge opleiding geschikt is. Maar gewoonweg uitproberen blijft uiteindelijk de beste manier. Je hoeft immers maar één persoon tegen te komen voor levenslang geluk.

hoogopgeleiden gemeente
Bron: CBS

Meer hoger opgeleiden dan ooit

De groep hoogopgeleide singles is niet klein meer. Sterker nog: er zijn meer hoger opgeleiden in Nederland dan ooit te voren – zowel in absolute aantallen als in percentages. Misschien denk je dat er niet veel singles zijn met een hoog opleidingsniveau, maar als je de cijfers bekijkt… dan denk je wel anders.

Volgens recente data is één op de drie 15- tot 75-jarigen in Nederland hoogopgeleid. Daarbij valt iedereen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding onder de noemer ‘hoogopgeleid’. Het aandeel hoogopgeleiden onder mannen en vrouwen is zo goed als gelijk – bij beide groepen ligt het aandeel op 34%.

Naar schatting zijn er zo’n 1,23 miljoen single mannen in Nederland en 1,7 miljoen single vrouwen. Ervan uitgaande dat een evenredig deel van hen hoogopgeleid is, dan komt dit neer op 418 duizend hoogopgeleide mannen die single zijn en 578 duizend vrouwen. Samengevat: meer dan een miljoen Nederlandse singles is hoogopgeleid.

Waar de meeste hoger opgeleiden wonen? Relatief gezien is Utrecht met een forse voorsprong de gemeente met de meeste hoogopgeleiden. In de stad Utrecht is bijna 6 op de 10 volwassenen hoogopgeleid. Naast Utrecht is ook Amsterdam terug te vinden in de top tien gemeentes met het grootste aandeel hoger opgeleiden. In Amsterdam heeft de helft van de inwoners een hbo of wo-diploma. Voor zowel Utrecht als Amsterdam geldt dat de omliggende gemeenten ook vaak een hoog percentage hoogopgeleiden hebben.

Wij beoordelen hoger opgeleiden dating

  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Vormgeving
  • Prestaties
  • Aanbod leden
  • Prijzen

Keurmerken en certificaties

Omdat je vaak een gratis profiel kunt aanmaken, is het verstandig om – voordat je ergens voor gaat betalen – meerdere datingsites uit te proberen. Je kunt ook controleren of de datingsite een certificatie heeft van Thuiswinkel.org. De websites die dit certificaat hebben ontvangen, hebben een strenge keuring doorlopen en voldoen aan alle eisen van de organisatie. Bijvoorbeeld om zeker te zijn van jouw veiligheid op basis van de gegevens die je verstrekt om matches te kunnen ontvangen. Ook zou je klantreviews kunnen lezen om de ervaringen van andere hoog opgeleide gebruikers te lezen.

Pluspunten

  • Alleen maar hoger opgeleiden
  • Gericht op serieuze contacten
  • Gebruiksvriendelijke platforms

Minpunten

  • Meeste apps zijn niet gratis
  • Niet allemaal als app beschikbaar

Wat je moet weten over dating voor hoger opgeleiden

Het lijkt misschien zo alsof alleen het opleidingsniveau ertoe doet, maar dat is niet het geval. Je houdt van iemand om wie ze zijn, wat ze zijn en een opleiding maakt je geen beter mens. Ongeacht het opleidingsniveau dat iemand heeft, zal het meer gaan over vertrouwen, communicatie en hoe goed je bij elkaar past. Verschillen in opleiding en achtergrond zouden je er niet van mogen weerhouden om met iemand samen te zijn. Liefde kan een verschil in opleiding overwinnen, maar een afwijkend onderwijsniveau kan wel voor unieke uitdagingen zorgen.

Van het bespreken van gevoelens tot de afhandeling van de financiële zaken: het is allemaal wat makkelijker als een relatie uit twee mensen bestaat die beiden een hoog opleidingsniveau hebben. Het is voor veel singles de reden om alleen te zoeken op singles van hun eigen niveau. Ze kijken met name naar de functie, opleidingsniveau en leeftijd van andere singles om te bepalen of het van hun niveau is.

Traditioneel zoeken mensen naar bepaalde kenmerken en eigenschappen in een partner, waaronder de leeftijd, aantrekkelijkheid, persoonlijkheid, cultuur, opleiding, religie en ras. Het onderwijsniveau is een van die kenmerken omdat het goede vooruitzichten biedt voor de toekomst en economische voordelen heeft. Volgens recent onderzoek nemen singles het meest contact op met mensen met hetzelfde opleidingsniveau als zijzelf. En omdat deze singles iemand van een gelijk niveau willen vinden, zullen er altijd datingapps zijn die dat mogelijk maken.