Grindr

grindrVoor gay mannen ontketende Grindr een revolutie. Als de eerste gay dating app heeft Grindr een grote rol gespeeld in het samenbrengen van miljoenen mannen. Als je zo snel mogelijk een hookup wilt regelen of een vriend wilt maken, dan is Grindr één van de beste apps.

Met wereldwijd meer dan 2 miljoen gebruikers die iedere dag inloggen heeft Grindr een ledenbestand van formaat. De kans dat je er iemand tegen het lijf loopt – die je ook nog eens bevalt – is hierdoor bijzonder groot. Als een van de gay-apps met de meeste downloads in de appstores is het een populaire app voor gay mannen die op zoek zijn naar een snelle ontmoeting.

We gaan je meer vertellen over Grindr, maar voordat we dat doen nog eerst even dit. In het verleden is Grindr vele keren in opspraak geraakt wat betreft forse privacyschendingen. In plaats van Grindr raden we daarom een andere gaydatingsite aan, dat is deze:

Bekijken op Gaybuddy

De reviewscore van Grindr

Pluspunten

 • Miljoenen leden
 • Exclusief voor niet-hetero’s
 • Gebruiksvriendelijke app

Minpunten

 • Premiumfuncties zijn niet gratis
 • Privacyschendingen

Wij beoordelen Grindr

 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Vormgeving
 • Prestaties
 • Aanbod
 • Prijzen

Wat is Grindr?

Grindr is een gay datingapp die enorm makkelijk te gebruiken is. Dankzij het gebruiksvriendelijke ontwerp, waarin de GPS-locatie van je toestel een centrale rol speelt, heeft Grindr een ware revolutie teweeg gebracht. Waar het in eerste instantie alleen mogelijk was om te zoeken op gebruikers bij je in de buurt, is er nu veel meer mogelijk met de datingapp.

The #1 Social Network for the LGBTQ+ Community

Ben jij een man, 18 jaar of ouder en identificeer je jezelf als homoseksueel of biseksueel? Dan ben jij precies de persoon voor wie Grindr bedoeld is. Hier krijgen mannen de ruimte om zichzelf te laten zien en elkaar te leren kennen. Als je op zoek bent naar een serieuze relatie, kun je het altijd een kans geven, maar verreweg de meeste mannen willen iets makkelijks, dichtbij en spannends. Je kan hier snel iemand vinden die ook zin heeft in een onenightstand of een friends with benefits.

Hoe werkt het?

Je bent klaar om die ene stap te zetten. Je wilt andere homoseksuele mannen leren kennen via een datingapp. Daar ben je niet de enige in: duizenden mannen zijn tegenwoordig actief op minstens één datingapp. Er wordt veelvuldig naar links of rechts geswipet, gechat, foto’s worden gedeeld en dates worden gepland.

Omdat zo veel mensen apps gebruiken om elkaar te vinden, komen er ook steeds meer verschillende apps bij (meer vraag, betekent natuurlijk ook meer aanbod). Elke app komt met nieuwe functies, andere soort profielen en leuke manier om elkaar te leren kennen. Hierdoor wordt het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Welke datingapp past nu het best bij jou en waar kan jij de leukste mannen ontmoeten Om die vraag een beetje te beantwoorden, leggen we uit hoe een van de bekendste datingapps voor homo’s werkt.

grindr app

Snel aanmelden

Bij het aanmaken van een account, kies je een naam die te zien gaat zijn op je profiel. Daarnaast vul je je leeftijd in en geef je aan welke soort date je graag zou vinden. Wil je bijvoorbeeld liever lang chat-contact voordat je op date gaat of wil je juist zo min mogelijk chatten en snel met iemand op date (zoals een hookup of onenightstand). Als laatste voeg je nog een paar leuke foto’s toe en je profiel is compleet. Zorg trouwens dat de app toestemming heeft om je locatie te zien, alleen dan kun je zien welke mannen er bij jou in de buurt zoeken naar een leuke date en natuurlijk ook andersom.

Het aanmelden is snel achter de rug; het neemt maar enkele minuten in beslag. Als je eenmaal aangemeld bent, is het makkelijker dan ooit om een man aan de haak te slaan. Bij Grindr heb je een profiel waarmee je andere mannen kunt overhalen om contact met je te leggen. Dit profiel is in feite je uithangbord die iedereen te zien krijgt; make it count.

Vul je profiel helemaal in en verzin een leuke maar vooral unieke profieltekst. Gebruik je humor zodat de bezoekers van je profiel niets anders kunnen doen dan je een bericht versturen. Als je je eigen profiel ingevuld hebt, wat basisinformatie hebt gedeeld en foto’s hebt toegevoegd ben je ready to go.

Zoeken in de app

Nadat je je profiel ingericht hebt, kun je zelf zoeken tussen de lijsten met profielen. Wat in eerste instantie opvalt is dat er veel torso’s zonder gezicht te zien zijn in de lijsten met profielen. Dit hoort er vaak nu eenmaal bij als je als gay man een date zoekt online. Het is allemaal wat meer bloot dan wat je ziet op de datingapps voor hetero’s.

Als je iemand gevonden hebt die je leuk lijkt, dan kun je op het profiel tikken om meer informatie te bekijken. Je ziet vervolgens de basisinformatie van de gebruikers zoals de leeftijd, lengte en gewicht. Aan de hand van deze criteria kun je snel bepalen of deze jongen of man wat voor je is of niet.

Het swipen en wachten op een match is niet nodig bij Grindr. In één opslag kun je alle mannen zien die in jouw omgeving actief zijn. Neem de tijd om rond te scrollen door de profielen. Wie ga je als eerste een berichtje sturen? Misschien de ‘sixpack als profielfoto’-man of toch de man met de blauwe ogen waar je gelijk in verdrinkt. De mogelijkheden zijn oneindig.

Termen om te weten

 • Swipe: profielen naar links en rechts vegen.
 • Pass: profiel afwijzen.
 • Match: wederzijdse interesse tussen twee profielen.
 • Chat: communiceren met andere gebruikers via berichten.
 • Grindr Tribes: categorieën waarin gebruikers hun identiteit en voorkeuren kunnen aangeven, zoals ‘Bear’ of ‘Twink’.
 • Profile picture: foto die gebruikers uploaden om zichzelf te presenteren.
 • Bio: korte beschrijving van jezelf die je op je profiel kunt plaatsen.
 • Stats: informatie over leeftijd, lengte, gewicht en andere fysieke kenmerken.
 • Explore: functie waarmee je kunt zoeken naar gebruikers in andere locaties.
 • Favorites: lijst van profielen die je leuk vindt en wilt onthouden.

Berichten versturen

Grindr maakt het je makkelijk om contact op te nemen met een andere gebruiker. Je kunt zelf de eerste stap zetten, maar je kunt ook afwachten tot anderen jou een bericht versturen. Op twee manieren kun je iemand laten weten dat je diegene interessant vindt. Eén daarvan is om een berichtje te sturen. Dit kun je dus gelijk doen, je hoeft niet eerst te matchen of iets dergelijks. Tijdens het chatten kun je foto’s sturen en leuke GIF’s. Je kan ook een groepschat beginnen met meerdere mensen. Maak er bijvoorbeeld één met mannen die dezelfde interesses hebben of vaak bij dezelfde cafés komen.

Als je liever eerst iemand wil laten weten dat je diegene leuk vindt, voordat je een berichtje stuurt, zijn daar de ‘vlammetjes’ voor. Als je een profiel hebt geselecteerd, zie je rechts onder een symbool van een vlam. De man in kwestie krijgt daardoor een bericht binnen dat jij hem een vlam hebt gegeven en kan ervoor kiezen om zelf het gesprek te beginnen.

Als je genoeg hebt van de personen die je tijd verspillen dan kun je deze eenvoudig blokkeren. Deze personen kunnen dan geen contact meer met je opnemen binnen de dating app. Mocht je bedreigd worden of iets anders meemaken wat niet door de beugel kan dan kun je de persoon rapporteren.

grindr screens

Grindr prijzen

De app staat er niet volledig vol mee, maar wel zijn er constant een aantal advertenties te zien. Als je dit echt irritant gaat vinden, kun je Grindr Xtra of Grindr Unlimited nemen. Dit zijn twee verschillende abonnementen waarmee je geen reclames meer ziet. Behalve dit zijn er nog andere extra’s die bij deze abonnementen komen kijken en, handig om te weten, de abonnementen zijn allebei voor zeven dagen gratis uit te proberen.

Grindr Xtra

Met dit abonnement kun je onder andere zien of iemand jouw bericht heeft gelezen. Word je genegeerd of heeft hij nog geen tijd gehad om het te lezen, met deze functie krijg je daar makkelijk een antwoord op. Ook kun je jouw beste openingszinnen opslaan, onbeperkt profielen aan je lijst van favorieten toevoegen (zodat je ze later makkelijk kunt vinden) en zeshonderd profielen zien tijdens het scrollen. Dat zijn er zes keer zo veel als leden zonder abonnement.

Naast de basis filters, zoals leeftijd, komt er de mogelijkheid om te filteren op wie er nu online is en op mannen die foto’s op hun profiel hebben. Als laatste kun je met Grindr Xtra in totaal met vijfhonderd mannen chatten.

“Upgrade to Grindr XTRA or Grindr Unlimited for more features, more fun, and more chances to connect.” – Grindr

Grindr Unlimited

Dit is een abonnement waar je nog meer extra’s krijgt. Naast alles van Grindr Xtra, kun je hiermee meerdere foto’s tegelijk naar iemand sturen, zien wanneer iemand aan het typen is, berichten deleten als je ze per ongelijk had verzonden en automatisch chats vertalen als jullie twee verschillende talen spreken. Dit is nog niet alles, ook is er geen limiet meer als het gaat over het aantal profielen dat je kan zien tijdens het scrollen.

Het is ook mogelijk om geheel anoniem gebruik te maken van de app (fijne functie als je graag discreet wil daten). Je kan als optie kiezen om foto’s maar voor een bepaalde tijd zichtbaar te laten voor de ander in de chat en als laatste kun je zien wie er jouw profiel heeft bekeken in de laatste 24 uur.

Alles over de prijzen van de abonnementen

Grindr Xtra is per maand, per drie maanden of per jaar af te sluiten. De totaalprijzen worden goedkoper, als je besluit een langer abonnement te nemen. Voor één maand betaal je 17 euro, voor drie maanden 30 euro (per maand betaal je 10 euro) en voor een jaar kost het zes euro per maand, dus in totaal iets minder dan 72 euro.

Omdat Grindr Unlimited met meer functies komt, gaan de prijzen daar ook iets voor omhoog. Voor een maand betaal je 42 euro, voor drie maanden in totaal 65 euro (per maand is dat ongeveer 21.65 euro) en als je een jaarabonnement neemt, kost het 190 euro in totaal en bijna 15.85 per maand.

Grindr app en website

De software van de app is gebruiksvriendelijk zodat zelfs de personen die niet veel verstand van technologie hebben ermee om kunnen gaan. Dit is essentieel voor een datingapp met dit aantal gebruikers. Grindr is beschikbaar om te downloaden voor je tablet, Apple-telefoon, Android-toestel en iPad.

Eigenlijk kun je het op bijna elk apparaat installeren als er maar een App Store beschikbaar is. Het grote voordeel van de dating app is dat het gratis is. Tenminste, de basis functies binnen de app zijn gratis. Als je van alle functies gebruik wilt maken dan is een Xtra of Unlimited-lidmaatschap vereist.

google playapp store

Onze ervaring met Grindr

We stappen de wondere wereld van Grindr binnen en het is meteen opwindend. Onze eerste indruk is dat deze datingapp een paradijs is voor de gay gemeenschap. Overal waar je kijkt zijn er knappe mannen die met vol vertrouwen en trots zichzelf presenteren. Het aanbod van gebruikers is werkelijk verbazingwekkend en je krijgt al snel het gevoel alsof je in een snoepwinkel bent beland.

Qua gebruiksvriendelijkheid is Grindr een pareltje. Het is duidelijk dat er veel aandacht is besteed aan het ontwerp en de interface. Het is intuïtief en gemakkelijk te navigeren. Je hebt al snel door hoe je profielen kunt bekijken, berichten kunt sturen en kunt swipen. Het symbool voor het versturen van berichten is bijvoorbeeld simpel, maar doeltreffend: gewoon een pijl naar rechts met een klein tekstballonnetje erboven.

De graphics van Grindr zijn strak en modern. Het kleurenschema is aantrekkelijk en de profielfoto’s zijn van hoge kwaliteit. Het uiterlijk van de app is gewoonweg sexy. Van de profielfoto’s tot de manier waarop de gebruikers zichzelf beschrijven, alles oogt aantrekkelijk en uitnodigend. Het is net alsof je een luxe nachtclub binnenstapt, waar iedereen zijn best doet om er fantastisch uit te zien.

Wat Grindr echt onderscheidt van andere datingapps is de community. Je leest verhalen van mensen die elkaar hebben ontmoet en vriendschappen hebben gesloten die verder gaan dan het oppervlakkige. Het is een plek waar je kunt vinden wat je zoekt, of het nu een casual ontmoeting is of een serieuze relatie.

Na enkele dagen te hebben doorgebracht op Grindr, kunnen we met volle overtuiging zeggen dat dit een datingapp is die je zeker moet uitproberen. Van de knappe gebruikers tot de gebruiksvriendelijke interface, alles aan Grindr straalt plezier en authenticiteit uit. Je zult versteld staan van de kwaliteit van de app en de mogelijkheden die het biedt.

Beste Grindr alternatieven

Veiligheid en privacy

Over het algemeen kun je met een gerust hart gebruik maken van Grindr, maar er zijn wel een paar zaken waar je op kan letten. Ten eerste is altijd belangrijk om te onthouden dat personen niet de waarheid hoeven zeggen online. Er blijven altijd catfish online en mensen die niet eerlijk zijn over hun intenties. Spreek dus altijd af op openbare plekken.

Ook moet je rekening houden met de homowetten in het land waar je bent. Op reis kan het leuk zijn om te scrollen door de profielen en misschien zo je vakantieliefde te vinden, maar niet in elk land is het legaal om homoseksueel te zijn. Houd dat in gedachten.

Wat je moet weten over Grindr

Grindr bood als eerste gay datingapp een plek waar mannen elkaar zonder problemen en toeschouwers konden ontmoeten. Het was de eerste, maar zeker niet de laatste dating app voor mannen. Dat neemt niet weg dat er altijd een speciale plek is weggelegd voor degenen die het eerst met iets beginnen zoals Grindr dat deed.

Het Amerikaanse bedrijf Nearby Buddy Finder bracht in 2009 Grindr op de markt. Met een rap tempo steeg de populariteit en na vier jaar waren er al vier miljoen mannen uit 192 verschillende landen actief. Inmiddels heeft Grindr maandelijks meer dan 13 miljoen actieve gebruikers. Dat zijn meer mannen per maand op Grindr dan het aantal inwoners in sommige landen. Hoewel Grindr een schimmige historie heeft, blijft het een gay-app waar niemand omheen kan.

Het is opgericht in een periode waarin smartphones nog maar in de kinderschoenen stonden. In de daaropvolgende jaren is Grindr snel gegroeid en al vele keren in het nieuws geweest, jammer genoeg niet altijd positief. De app wordt tegenwoordig voornamelijk gezien als een seksdating app voor mannen.