Online dating, contacten via messenger apps en sociale media hebben talrijke voordelen. Maar er zijn ook legio nadelen te bedenken. Contacten zijn veel vluchtiger en dus gemakkelijker te verbreken. Dat verbreken van een contact kan op een nette manier maar het kan ook op een heel vervelende manier. Eén van de vervelende manieren noemen we ghosting. In dit artikel leggen we uit wat het is en wat je kunt doen als je ermee te maken krijgt.
Ga snel naar
Wat is ghosting?
Onder ghosting wordt verstaan dat iemand ineens “van de aardbodem verdwijnt”. Stel je hebt een relatie met iemand en je gaat er zonder meer van uit dat jullie het leuk hebben samen. Op een dag stuur je je lief een berichtje via Whatsapp maar er komt geen reactie. Je ziet dat het bericht is gelezen maar antwoord komt er niet. Je denkt nog dat hij of zij misschien al slaapt of het druk heeft.
Goedemorgen, lekker geslapen?
De volgende morgen of een paar uur later stuur je opnieuw een bericht maar er komt opnieuw geen reactie. Nu begin je je ongerust te maken. Je belt je geliefde maar de oproep wordt niet beantwoord of weggedrukt. Wat je ook probeert, het lukt niet om contact te krijgen. Als je zeker weet dat er niet iets ernstigs zoals een ongeluk gebeurd kan zijn dan kan het zijn dat je het slachtoffer bent van ghosting.
Waarom plegen mensen ghosting?
Ghosting is irritant en als je er slachtoffer van wordt dan vraag je je af waarom het gebeurt. Misschien dat je het zelf nooit zou doen waardoor je totaal geen idee hebt waarom mensen elkaar ghosten1. Niet iedereen doet het en daarom kunnen veel singles zich moeilijk inleven in waarom iemand het zou doen. In de huidige datingwereld wordt ghosting om twee belangrijke redenen toegepast:
- Het is opeens veel te serieus
- Het lef is er niet om de relatie te verbreken
De eerste reden is dat de ander het benauwd krijgt van de relatie. Zeker als iemand lang single is geweest kan een relatie best heftig zijn. Ineens weer rekening met iemand te moeten houden, “sociaal doen”, zijn of haar familie moeten leren kennen, uitstapjes maken terwijl je eigenlijk liever thuis op de bank zit; het kan ineens op je af komen en dan heb je even een adempauze nodig.
De andere optie is dat het een niet zo sympathieke manier kan zijn om de relatie te verbreken. De ander kan het lastig vinden om je recht in je gezicht of zelfs via Whatsapp te laten weten dat het uit is. Zeker als jullie elkaar nog niet zo lang kennen en pas een paar dates hebben gehad kan het ook zijn dat de ander de relatie nog niet zo serieus neemt. Wie weet was hij of zij wel met meerdere mensen aan het daten en ben je het slachtoffer geworden van een afvalsysteem. Een harde les, maar ook dat hoort bij het leven.
Wat te doen?
Ghosting is een vreemde situatie waarin het logisch is dat je niet weet wat je moet doen. Moet je nu doorgaan met het versturen van berichten, contact opnemen met kennissen en vrienden van de ander of het zo snel mogelijk accepteren dat je het slachtoffer bent geworden van ghosting?
Geef de ander een adempauze
Als je het idee hebt dat het ghosting gedrag van je geliefde het gevolg is van “het benauwd krijgen van de relatie”, dan is het niet verstandig om diegene met berichten of telefoontjes te blijven bestoken. Als iemand na een paar berichten of telefoontjes niet reageert dan zal hij of zij dat ook zeker niet gaan doen als je er nog 40 berichten achteraan stuurt. Het enige risico wat je loopt is dat je geblokkeerd wordt, wat overigens wel een duidelijk antwoord is op je vraag wat er aan de hand is: De ander wil duidelijk geen contact meer met je.
Maar als de ander even tijd voor zichzelf nodig heeft om alles op een rijtje te zetten en te ontdekken of jij degene bent met wie hij of zij verder wil, geef die ruimte dan. Wacht gewoon een paar dagen, desnoods enkele weken af of er misschien toch nog een reactie komt.
Brand iemand niet af op social media
Als je door middel van ghosting gedumpt wordt dan is dat natuurlijk verre van leuk. Maar verlaag jezelf niet tot het afbranden van je ex op sociale media. Het kan misschien opluchten om op Facebook even flink tekeer te gaan over die lul of trut die je zomaar heeft laten zitten en niet eens het fatsoen heeft om uit te leggen waarom hij of zij niks meer laat horen. Maar je schiet er zeer waarschijnlijk weinig mee op.
Als je op sociale media bevriend bent met deze persoon zal hij of zij het zeker niet waarderen om zo’n bericht te lezen. Maar ook als je deze persoon verwijdert of jij wordt verwijderd dan is de kans alsnog aanwezig dat je bericht je ex bereikt, bijvoorbeeld via gemeenschappelijke vrienden.
En sommige mensen zullen wellicht hun wenkbrauwen fronsen als je zo tekeer gaat. Want als je dat over deze ex doet, over wie dan nog meer als er iets in je leven niet gaat zoals jij had gehoopt. En dan is er nog het feit dat zo’n bericht altijd op het internet blijft staan en dat het je dus altijd blijft “achtervolgen”. Voor je het weet haalt je absurde bericht de nationale media waarna je enkele dagen in de trending categorie op Dumpert staat. Haal dus even diep adem en doe het niet.
Laat je stemming niet te lang lijden onder ghosting
Als je te maken hebt gehad met ghosting, probeer er dan niet te lang bij stil te blijven staan. Bedenk dat de persoon die je dit heeft aangedaan niet de moeite waard was voor een langdurige relatie. Je moet immers op je partner kunnen vertrouwen en deze persoon was dat vertrouwen duidelijk niet waard. Gun jezelf de tijd om tot rust te komen en stort je niet meteen in een nieuw avontuur. Want dan ben jij misschien de volgende die zich aan ghosting schuldig maakt omdat het allemaal te snel is gegaan.
Zoek afleiding
Als je het slachtoffer bent van ghosting dan heeft het weinig zin om met je telefoon in je hand geklemd of onder je kussen te wachten of er toch nog een bericht komt. Zoek dus afleiding. Spreek af met een vriendin, ga shoppen of een lange strandwandeling maken om je hoofd leeg te maken. Dat laatste is ook een prima gelegenheid om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je wilt met de situatie. Misschien dat het zelfs kan helpen om je weer in de datingscene te begeven. Nieuwe aandacht van andere singles kunnen je snel weer op het goede pad brengen. De dating apps staan in ieder te springen om je aanwezigheid.
Als je geliefde niets meer laat horen dan zal je je daar hoe dan ook bij neer moeten leggen. En als er toch nog weer contact wordt gezocht moet je je goed afvragen of jij nog wel verder wilt. Want als je geliefde iemand blijkt te zijn die regelmatig periodes niets van zich laat horen dan moet je je serieus afvragen of jij je daar niet te goed voor voelt. Ghosting kan dan namelijk naadloos overgaan in een ander fenomeen: Benching.
Wat is benching?
Benching is een andere term in datingland die niet veel goeds betekent. Als iemand zich schuldig maakt aan benching dan wil dat zeggen dat hij iemand op geraffineerde wijze aan het lijntje houdt. Dit is niet hetzelfde als ghosting waarbij je geen contact meer hebt met de persoon. De “bencher” laat soms tijden niets van zich horen en net als je denkt dat je nooit meer wat hoort en je leven zonder deze persoon weer hebt opgepakt duikt hij of zij ineens weer op en wil doodleuk met je afspreken alsof jullie elkaar een paar dagen daarvoor nog gesproken hebben.
Een bencher houdt op deze manier vaak iemand, of soms zelfs meerdere personen, min of meer achter de hand voor als er even niemand anders voorhanden is om het leuk mee te hebben. Zorg ervoor dat jij je hiervoor niet leent want dit zal je nog meer verdriet doen dan een ghosting ervaring.
Ghosting, de cijfers
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 50 procent van de volwassenen ooit te maken heeft gehad met ghosting. Een even groot percentage heeft toegeven zich er wel eens schuldig aan te hebben gemaakt. Er is dus best een grote groep mensen die met dit fenomeen te maken heeft gekregen.
De term Ghosting is inmiddels op verschillende websites het onderwerp van een poll geweest. In oktober 2014 toonde een poll van de Huffington Post onder 1000 volwassenen aan dat 11 procent wel eens een ghost is geweest tijdens het daten3. In een ander onderzoek van Elle magazine onder 185 mensen kwam naar voren dat 16.7 procent van de mannen en 24.2 procent van de vrouwen het wel eens gedaan heeft4.
Wel moet daarbij worden gezegd dat het onder jongeren veel voorkomt en dan vooral onder mensen die niet in het lot geloven5. Denk aan een vakantieliefde waar je nooit meer wat van hoort of die jij zelf geen berichtje meer stuurde omdat dat vriendinnetje in Spanje toch onhaalbaar was om ooit wat mee op te bouwen.
Laat anderen maar swipen..
De statistieken en onderzoeken zijn eenduidig: swipen is een makkie, maar het levert bijzonder weinig op. Geen seks, geen liefde: komt het je akelig bekend voor? Daarom raden wij een andere app aan die begrijpt dat liefde vinden geen makkie is, maar een uitdaging. Laat je matchen door Elitedating op basis van je persoonlijkheid.
Meer informatie