13 gay dating apps en sites voor mannen

Over één ding kunnen hetero’s en gays het eens zijn: daten is niet zo makkelijk als het lijkt. Vaak lijkt het zelfs meer op een sociale worsteling dan op een poging om oprechte connecties te vinden. Maar daten was ooit nog veel moeilijker, waardoor eigenlijk niemand zou moeten klagen over de huidige apps die we tot onze beschikking hebben.

De alternatieven zijn niet beter dan datingapps. Natuurlijk kun je al je moed verzamelen om die ene man aan te spreken waarvan je denkt dat hij into guys is, maar wat als je gaydar niet goed blijkt te werken? Of je zou je kunnen laten koppelen door wederzijdse kennissen? Maar we weten allemaal dat ook dat niet altijd werkt.

Als je zoals de meeste mannen bent, dan wend je je sneller tot de datingapps. En gelijk heb je, want als er een groep singles is die relatief veel aanwezig is op de apps dan is het wel de LGBTQ+-gemeenschap. Volgens onderzoek van het Pew Research Center gebruiken gays twee keer zoveel vaker een datingapp dan heteroseksuele mannen.

“Een man voor het leven… of voor even.”

Welke seksuele oriëntatie je ook hebt en wat je voorkeur ook is; er is een gay app die je kan helpen. Terwijl sommige datingapps voor homo’s erg veel over seks, seks en nog meer seks gaan, zijn er ook nog een aantal alternatieven voor homoseksuele, biseksuele en nieuwsgierige mannen die op zoek zijn naar liefde. Voor elke man is een geschikte partner te vinden (niet alleen voor de seks). We vertellen je alles over de beste en grootste gay apps ter wereld en welke vooral in Nederland populair zijn.

Ben je op zoek naar oprechte connecties? Een metgezel voor je liefdesreis? Of wil je op een eerlijke, laagdrempelige manier je homo of biseksuele gevoelens ontdekken? Dan is het aan te raden om een serieuze app te overwegen. Er is eigenlijk geen reden om het niet te proberen. Toch?

Bekijk de datingapp die wij aanraden

13 beste gay datingapps en sites

Gay datingapps, wie kan er nog zonder? Zoals enkele jaren geleden de dating- en chatsites als paddenstoelen de grond uit schoten, gebeurt dat nu met de apps. Smartphones domineren het dagelijkse leven en dat geldt nu ook voor de gay apps. Hoewel je nog altijd terecht kunt op een klassieke en traditionele datingsite, is de LGBT-gemeenschap nu in grote aantallen op deze apps te vinden. Dit is de rangschikking van de beste (en slechtste) gay datingapps en sites voor homo- en biseksuele mannen.

lexa

1. Lexa Gay

Hoewel Lexa niet exclusief voor homomannen bedoeld is, geldt dat wel voor de gayversie van de populaire Nederlandse app. Ondanks dat de grote apps een hap hebben genomen uit het ledenbestand van Lexa, weten gay en biseksuele mannen nog steeds hun weg te vinden naar het datingplatform voor serieuze singles. Vanwege het feit dat het zich richt op vaste relaties en liefdesverbindingen is Lexa Gay het beste alternatief op de welbekende hook-up apps.

De gayversie van Lexa stelt je in staat om matches te vinden met gelijkgestemde mensen. Laat je leiden door de singles die Lexa aan je voorstelt of ga zelf op ontdekkingstocht met de uitgebreide zoekfunctie in de app. Bovendien neem je met de mobiele app je datingprofiel overal mee naartoe – om altijd en overal op de hoogte te zijn.

App StoreGoogle Play

grindr

2. Grindr

Met stip en met grote afstand op één in aantallen staat Grindr, je weet wat het is, veruit de populairste app voor homo- en biseksuele mannen die een hook-up willen vinden. Grindr heeft de wereld van miljoenen mannen veranderd en heeft eigenhandig een revolutie onder deze mannen veroorzaakt. Het bracht iets nieuws met zich toen het in 2009 werd opgericht. Sindsdien is het de go-to app voor mannen die seks, seks en meer seks zoeken.

Als de oudste app voor gaydating ter wereld heeft Grindr de positie van marktleider nog steeds in handen, ook in Nederland. Hoewel de concurrentie op de datingmarkt hevig is, kan niemand om Grindr heen als de nummer één in aantallen. Naar schatting zijn er vandaag de dag nog meer dan 13 miljoen gebruikers actief op het platform.

In de app van Grindr kun je op zoek gaan naar mannen die bij je in de buurt zijn. Het raster toont de foto’s van deze mannen – tik erop om meer over de man te weten te komen. Staat het je aan wat je ziet? Dan ben je no-time aan het chatten, want iedereen kan elkaar een bericht versturen – zonder een vereiste van wederzijdse like.

App StoreGoogle Play

gaybuddy

3. Gaybuddy

Gaybuddy is er voor mannen die een intiem chatcontact zoeken. Een seksueel getint gesprek in gedachten? Er is een gaybuddy die aan de verwachtingen en wensen voldoet. Hoewel het technisch gezien geen app is, kun je Gaybuddy gebruiken op elk apparaat – ook op smartphones en tablets.. De website richt zich specifiek op de snelle chatcontacten tussen mannen die een leuke avond willen beleven. Niets moet, alles mag; je bent vrij om jezelf en je eigen seksualiteit te ontdekken op Gaybuddy.

Wat betreft de mogelijkheden is Gaybuddy een gebruiksvriendelijk gay datingplatform. Er is een handmatige controle van elke aanmelden, een chatgarantie en niet onbelangrijk: discretie. Als je je inschrijft kun je foto’s op je profiel publiceren en die kun je ook meesturen in berichten. Vooral cruisers, mannen die van wisselende contacten houden, vinden het heerlijk om er rond te hangen.

App StoreGoogle Play

gayparship

4. gayParship

Dé datingsite voor gay singles? Dat is gayParship, zo zegt de datingsite zelf. Voor alle homo- en biseksuele mannen heeft Parship een eigen versie ontwikkeld van het bekende datingplatform. Dankzij de gayversie is er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de hetero’s en homo’s in de app, zodat zij elkaar niet tegenkomen. Met een omvangrijk inschrijfproces en talloze vragen over wie je bent, stelt Parship een profiel samen van je relatiewaarden om je vervolgens aan geschikte kandidaten voor te stellen.

App StoreGoogle Play

romeo

5. Romeo

Romeo, ook wel bekend als PlanetRomeo en GayRomeo, is een datingapp die zich heeft bewezen in Europa. Als je in Duitsland bent, zoals in Berlijn of Köln, dan is er waarschijnlijk geen betere app dan Romeo om een poging tot een hook-up te doen. Maar het is niet alleen Duitsland waar de Romeo’s te vinden zijn: ook in Nederland heeft Romeo een grote en vaste groep gebruikers. Romeo is voor het maken van vrienden, daten en het vinden van die intense liefdesconnectie – een platform waar elke gay of bi man zich thuis kan voelen.

Ontwikkeld met een mysterieus en intuïtief ontwerp is Romeo de app met een ontelbaar aantal functies die je kunt gebruiken. Van het raster om snel foto’s te bekijken tot videobellen en profielstatistieken: er is haast niets dat ontbreekt in het uitgebreide aanbod aan features. Kijk wie er onlangs online is gekomen, verberg je echte GPS-positie en deel je privéfoto’s voor een beperkte tijd. Het kan allemaal in de Romeo-app.

App StoreGoogle Play

Scruff

6. Scruff

Scruff is net als Grindr een populaire hook-up app voor homo en bi-mannen. Maar Scruff wil dat imago van zich afschudden: de makers stellen dat het ook bedoeld is voor het vinden van een duurzame liefdesrelatie. Een belangrijk kenmerk dat Scruff onderscheidt van de concurrenten is de Scruff Match, een manier om te matchen met andere Scruff-members.

De basis van Scruff is een raster met profielfoto’s waaruit je profielen kunt selecteren om deze te bekijken. Alle mannen die je interesse wekken kun je laten weten dat je interesse hebt. En als dit wederzijds is, dan kunnen er berichten worden verstuurd. Een interessebericht heet een ‘Woof’ bij Scruff, zoals een hond die blaft, om de aandacht te trekken. Zo kun je in een lijst zien wie jou een Woof heeft gestuurd en andersom.

Aan de hand van je swipegedrag leert de app waar je voorkeur naar uitgaat. Op basis van de keuzes die je maakt probeert het algoritme van de app nog betere profielvoorstellen te doen. Scruff is een datingapp met een goede reputatie, mede door de betrouwbare service zonder storingen, maar ook door de krachtige profielopties en handige filters om gericht naar andere gebruikers te zoeken.

App StoreGoogle Play

jackd

7. Jack’d

Jack’d is een van de jongste datingapp voor gays en bi-mannen. Dat neemt echter niet weg dat deze app een aanzienlijk deel van markt faciliteert. Het heeft meer dan vijf miljoen leden en is actief in 2.000 steden in 180 landen. Met de nadruk op inclusiviteit en diversiteit wil Jack’d een poging wagen om de grootste app ter wereld te worden. En dat pad is de app nu aan het bewandelen.

Als Jack’d-gebruiker kun je een profiel aanmaken met foto’s die voor iedereen zichtbaar zijn of alleen voor de mensen die jij toestemming geeft. Deze app timmert hard aan de weg, maar in Nederland is er nog best wat werk aan de winkel. Je kunt er terecht als je een serieuze relatie zoekt, maar ook voor alleen een chatgesprek ben je er welkom.

App StoreGoogle Play

gaydar

8. Gaydar

De gaydar kennen we allemaal: de intuïtie die je vertelt dat iemand niet hetero is – of nog beter, overduidelijk homo. Maar hoe graag je ook wilt vertrouwen op deze ‘radar’, helaas werkt de ontvangst van de signalen niet helemaal zoals het zou moeten. Soms gebeurt het jammer genoeg dat net degene die jij leuk vindt toch hetero blijkt te zijn. Op de datingapp met de naam Gaydar heb je daar geen last van: alle mannen die er actief zijn vinden mannen aantrekkelijk – simpel en duidelijk.

Hoewel Gaydar ooit begonnen is als een wat meer traditionele datingsite voor homo- en biseksuele mannen, zijn de meeste gebruikers nu actief via de app. In deze app kun je gratis gebruikmaken van de basisfuncties, zoals jongens in de buurt bekijken (die online zijn), swipen van profiel naar profiel en knipogen naar anderen om het ijs te breken. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft Gaydar een soort van radar waarop mannen worden getoond die zich bij je in de buurt bevinden. Gaydar is in een aantal landen erg populair, in Nederland blijft de populariteit wat achter.

App StoreGoogle Play

hornet

9. Hornet

Oorspronkelijk opgericht in 2011 als de ‘betere versie van Grindr’ is Hornet vooral de laatste jaren sterk in aantal gegroeid. De app claimt zelfs een van de grootste apps te zijn van vandaag met meer dan 30 miljoen gebruikers wereldwijd. Terwijl Hornet vooral impact maakt in de VS, Brazilië, Turkije en Rusland is het een internationaal platform waar iedereen zich kan aanmelden.

Hornet is echter niet zozeer een hook-up app. Je kunt deze app meer zien als een sociaal netwerk dat een baby krijgt met een datingapp: het resultaat is een sociaal ontdekkingsnetwerk waar daten, vriendschap en meer mogelijk is. Het is dus meer dan een sociale app dan een datingapp, maar het een sluit het ander niet uit. De app is gratis, maar biedt, net als veel van de andere, een premium-versie voor een vast bedrag per maand.

App StoreGoogle Play

taimi

10. Taimi

Taimi is misschien wel de meest inclusieve LGBTQ+ datingapp die er bestaat. Dat is in ieder geval het beeld dat de app over zichzelf wil creëren. Er zijn genoeg andere opties voor LGBTQ-singles, maar Taimi brengt een beetje uniekheid met zich mee. Taimi is niet alleen een datingapp: het is meer een platform voor sociale media en een datingapp ineen. Het begon als een dertien in een dozijn app voor daten en chatten met andere mannen, maar nu is het meer dan de app voor homo’s – het is een gemeenschap van ruimdenkende en easy going LGBTQ-mensen. Met Taimi kun je gratis chatten, (video)bellen en video’s delen, verhalen maken, en last but not least, ware liefde vinden.

App StoreGoogle Play

feeld

11. Feeld

Feeld is in 2014 opgericht als de ‘Tinder voor trio’s’ – een naam die het nooit kwijt is geraakt onder kenners. Inmiddels is echter niet alleen de naam gewijzigd, maar ook de missie. Vrijheid en openheid zijn belangrijke aspecten van wat Feeld nu te bieden heeft als een app die openstaat voor alle geslachten en seksuele identiteiten. Het doel is nu om een inclusieve ruimte te creëren ‘waar iedereen eerlijk tegen zichzelf kan zijn en tegelijkertijd verantwoordelijk is voor anderen’.

Terwijl Feeld ooit dus voor trio’s bedoeld was, is het nu ook beschikbaar en toegankelijk voor mannen die een andere man willen spreken en eventueel ontmoeten. Maar ook als je een open relatie hebt of je in een polyamoreuze relatie begeeft ben je welkom – Feeld is ook voor stellen die samen op ontdekkingstocht willen gaan. Je kunt de app gratis downloaden of betalen voor een lidmaatschap dat extra functies biedt.

App StoreGoogle Play

tinder

12. Tinder

Swipe naar rechts. Er is één datingapp die het swipen populair heeft gemaakt: dat is Tinder. Hoewel Tinder van origine vooral een hook-up app voor hetero’s is, heeft het zich ontwikkeld tot een datingplatform voor iedereen – ongeacht je genderidentiteit en seksuele oriëntatie.
Omdat er echter al apps als Scruff en Grindr bestaan voor hook-ups in de homowereld, wordt Tinder vaak gezien als een wat en interessante app waar LGBTQ-mensen op zoek gaan naar liefde en een serieuzere vorm van dating.

Hoewel Tinder oppervlakkig is in opzet – je beoordeelt anderen voornamelijk op basis van uiterlijk – kun je alleen berichten uitwisselen met degenen die ook interesse in jou hebben getoond. Er is dus minder onduidelijkheid en onhandigheid dan op een app waar iedereen elkaar een bericht kan versturen.

App StoreGoogle Play

growlr

13. Growlr

Als we je zouden vragen om te grommen (growl), met welk dier zou je je dan identificeren? De kans is groot dat je aan een beer denkt. En dat is precies waar datingapp Growlr voor staat: een plek waar beren te vinden zijn. Growlr is er speciaal voor de bears, cubs en mannen die van echte mannen houden. Of je het nu wel of niet eens bent met de verdeling in subculturen, deze apps bestaan en mensen gebruiken ze. Growlr is er één van.

App StoreGoogle Play

De opkomst van gaydating

Nederland staat bekend om de vrijheid die we hebben in het uiten van wie we zijn en dat werd bekrachtigd door het homohuwelijk in 2001. Als het eerste land ter wereld was het hier in ons eigen kikkerlandje ineens mogelijk dat twee personen van hetzelfde geslacht met elkaar konden trouwen. Sinds 1 april 2001, en dit is geen grap, kunnen twee mannen of twee vrouwen met elkaar trouwen.

Nederland opende hiermee de deur voor verschillende andere landen waaronder België (2003), Spanje (2005) en veel meer landen om het homohuwelijk te introduceren. Inmiddels is de liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht volledig geaccepteerd; dat is waarom gay dating in Nederland booming is.

Als homo of biseksuele man heb je reden genoeg om het te proberen – als je dat al niet gedaan hebt. In vergelijking met de mainstream apps voor hetero’s zijn er in ieder geval genoeg redenen om om een gay datingwebsite of app te overwegen:

 • Je komt geen hetero’s tegen
 • Het is veilig om jezelf te uiten zonder oordelen van anderen
 • Gay apps komen tegemoet aan de behoeften van homo’s
 • Ze zijn veel veiliger voor transgenders
 • Hook-ups zijn makkelijker te regelen
 • Je vindt er de mensen die je wilt vinden

Twee categorieën

De datingsites voor gay en bi-mannen zijn grofweg te verdelen in twee categorieën. De eerste categorie richt op de man die op zoek is naar een vaste liefdesrelatie, de tweede categorie is er voor mannen die snel een seksdate willen scoren met een andere man. Een combinatie is ook mogelijk, maar dit komt minder vaak voor.

Als je in een fase van je leven zit waarin je vastigheid zoekt, dan is een gay datingapp zoals Grindr waarschijnlijk niet de beste optie. Dergelijke apps worden in de regel benut voor de snelle contacten, terwijl de meer traditionele datingsites gebruikt worden voor serieuze contacten die openstaan voor een relatie.

Het verschil tussen de twee categorieën beperkt zich niet alleen tot de doelen van de leden. De gaysites waar serieuze singles te vinden zijn letten doorgaans minder op je locatie en meer op je persoonlijke wensen en eigenschappen. Je kunt weliswaar zoeken bij je in de buurt, maar de nadruk ligt daarentegen niet zo sterk op je locatie. Ze houden echter vaker en meer rekening met je karakter, eisen, wensen en verwachtingen.

De andere categorie, die van apps waar het meer om seks draait, houdt er aan de andere kant minder rekening mee – het gaat meer om het uiterlijk dan het innerlijk. Deze apps maken bovendien gebruik van je locatie om je te koppelen aan leden in de buurt. Bij deze apps ligt de nadruk op locatie en uiterlijk.

Wij beoordelen gay dating

 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Vormgeving
 • Prestaties
 • Aanbod singles
 • Prijzen

Welke gay datingapp moet je kiezen?

Naast de genoemde dating apps zijn er natuurlijk nog veel meer apps voor de GBTQ-gemeenschap. Welke je uiteindelijk kiest ligt helemaal aan je persoonlijke voorkeur. Veel apps kun je gratis gebruiken, wat een groot pluspunt is boven de klassieke gay datingsites. Bij deze sites moet je vrijwel altijd moet betalen om contact te kunnen leggen. Door het gratis karakter van de gay apps kun je natuurlijk meerdere apps uitproberen en zien welke het beste bij je past. Het is tenminste niet voor niets gratis; proberen mag altijd.

Welke gay app bij je past, hangt bovendien sterk af van waar je naar op zoek bent. Bij de ene app ben je meer op je plaats als je een levenspartner zoekt, bij de andere heb je meer succes voor een intieme onderonsje of een stapavond. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de mannen op de gay apps voornamelijk zoekende zijn naar seks en alles wat daarbij hoort. Het zit nu eenmaal in de aard van de man. Desalniettemin kun je ook liefde vinden op dezelfde apps als je niet vies bent van een uitdaging.

Welke features zijn er?

Een feature waar niemand zonder kan is de mogelijkheid om berichten te versturen. Bij de genoemde apps is dit gratis, hoewel er wel beperkingen zijn. Sommige apps geven je de optie om te swipen, andere apps laten je zoeken in een raster met profielen, terwijl weer andere apps je beide opties geven. Verder heb je bij alle apps een profiel die je kunt invullen en aanvullen met foto’s, kenmerken en extra informatie over jezelf.

Bij veel apps kun je je profiel tijdelijk op onzichtbaar zetten als je een date hebt ontmoet met wie het misschien wat kan worden. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je je profiel gewoon weer activeren om je weer op het datingpad te begeven. Zo snel als je profiel gepauzeerd wordt, zo snel ben je weer op weg om opnieuw je geluk te beproeven. Met duizenden gay mannen in Nederland die ook actief zijn op de apps is er in ieder geval geen tekort aan actie.

Pluspunten

 • Beschikbaar op mobiele apparaten
 • De meeste gebruikers
 • Gebruiksvriendelijke apps

Minpunten

 • Prijzen kunnen variëren
 • Nadruk op hook-ups
 • Niet altijd gericht op diepgang

Gratis en betaald

Gaydating kan gratis of tegen betaling. Als je zoals de meeste mannen bent, dan verkies je de gratis variant. En dat is heel logisch. Je kunt jezelf kosteloos inschrijven en even rondneuzen. Is het uiteindelijk niets voor jou? Dan is uitschrijven geen enkele moeite. Maar doordat de datingapps veel succes boeken, is het bijna onvoorstelbaar dat je het niets vindt. Eén ding is zeker: het is nooit eerder zo eenvoudig geweest om nieuwe, leuke en passende contacten op te doen.

Waarom je zou betalen voor een datingsite of app? Zoals voor bijna alles in het leven geldt is niets helemaal gratis. Sommige apps verwijderen de storende advertenties tegen betaling, de limieten en laten je maximaal profiteren van de mogelijkheden. Door een betaling te doen kun je bijvoorbeeld onbeperkt berichten versturen en zijn er totaal geen restricties meer die je wel tegenkomt met een gratis lidmaatschap. Met het betaalde lidmaatschap kun je doorgaans alles doen wat je maar wilt.

Veiligheid en privacy

Als het aankomt op je veiligheid, dan kun je er nooit genoeg aan doen. Gelukkig helpen de meeste datingsites je een handje mee om veilig te blijven. De gay datingsites die wij voor je geselecteerd hebben controleren alle personen en profielen op echtheid. Met behulp van geavanceerde technieken worden bepaalde gebruikersgroepen automatisch geweerd. De grote apps hebben fors geïnvesteerd in technologie om de veiligheid te vergroten, terwijl kleine apps vaak een handmatige check uitvoeren als extra bescherming. Niemand wil namelijk te maken krijgen met nepdatingprofielen; jij niet en de datingapp niet.

Een ander punt waar we op letten bij de selectie is het gebruik van SSL-encryptie. Dit is een veilig internetprotocol dat je waarschijnlijk wel kent van het slotje in de adresbalk als je aankopen in webshops doet. Met dit slotje weet je zeker dat je gegevens bijvoorbeeld niet gestolen kunnen worden tijdens het afrekenen. Gebruikt een datingsite dit niet? Dan is het verstandig om een andere gay datingsite te kiezen.

Wat je moet weten over gaydating

Een dating app speciaal voor gays heeft het voordeel dat de mensen die je er aantreft daadwerkelijk gay of bi zijn. Er is simpelweg geen gaydar meer nodig om de gay guy te spotten in de wereld van de hetero. Dankzij de gay dating apps hoef je niet bang te zijn voor deze tergende teleurstelling. Gay dating via de smartphone en dating apps is daarom in de loop der jaren erg populair geworden. Dit zijn de voordelen van de gay dating apps:

 • Je weet direct of iemand bi of gay is
 • De meeste apps zijn (grotendeels) gratis te gebruiken
 • Elk moment van de dag up-to-date met je berichten
 • Grote aantallen gay mannen
 • Meerdere contacten tegelijk onderhouden
 • Voor sekscontacten en liefdesrelaties

Hoewel er voor- en nadelen zijn bij het gebruik van algemene datingsites en LGBTQ-specifieke apps, kun je meestal beter bij de homovriendelijke apps blijven. In feite zijn dit de digitale ruimtes die speciaal ontwikkeld zijn voor queer-mensen, vaak ook nog door queer-mensen. Tegenwoordig kunnen we wel stellen dat de gay apps het digitale equivalent zijn van de homobar.