Facebook dating: hoe het werkt en wat je kunt verwachten

Facebook dating: hoe het werkt en wat je kunt verwachten

 • 10 mei 6

badoobig

Badoo

Badoo is een geliefde datingsite voor velen. Berichten versturen is gratis net als het doorzoeken van profielen van andere singles.
Bekijk Badoo

dating on facebook

Het grootste sociale media netwerk ter wereld is Facebook. Het wordt door miljoen Nederlanders gebruikt en wereldwijd heeft Facebook zelfs miljarden gebruikers. Statistisch gezien is een groot deel van deze groep gebruikers single, zelf meer dan 200 miljoen volgens CEO Mark Zuckerberg. Sommigen zijn op zoek naar een date of relatie, anderen blijven liever een tijdje single. Terwijl veel Nederlandse singles Facebook gebruiken om op de hoogte te blijven van wat de vriendenkring doet en beleeft is het ook een uitermate geschikt medium om met andere singles in contact te komen. Daar is Facebook het over eens en daarom introduceert het Facebook Dating.

Facebook zet officieel een stap in de datingmarkt door gebruikers van het sociale media netwerk de mogelijkheid te geven om te daten1. Tijdens de jaarlijkse F8 conferentie voor ontwikkelaars introduceerde Mark Zuckerberg de nieuwe datingfuncties. De naam van deze nieuwe feature? Facebook Dating.

Vraag je je af wat Facebook Dating precies is en wat je ermee kunt? Dit is alles wat we tot nu toe weten over Facebook Dating.

Wat is Facebook Dating?

Facebook Dating is een dienst waarmee mensen op Facebook nieuwe mensen kunnen ontmoeten. De functies zijn bedoeld voor “het bouwen van echte en lange-termijn relaties, niet alleen voor kortstondige hook-ups”, alsdus de CEO van het bedrijf. Met deze missie begeeft Facebook zich in een niche dat zich niet richt op de fun van het swipen maar op het samenbrengen van mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie. In Nederland zal Facebook Dating vooral concurreren met de datingsites voor serieuze relaties zoals de volgende:

Hoe werkt Facebook Dating?

Om te beginnen werken de datingfuncties niet met je bestaande Facebook profiel. Voor deze functies moeten geïnteresseerde gebruikers een nieuw, apart datingprofiel maken. Je hebt toegang tot dit nieuwe datingprofiel via je bestaande Facebook profiel. Potentiële dates zullen je speciale datingprofiel zien in plaats van je standaard profiel. Er komt geen aparte dating app maar er is dus wel een apart datinggedeelte.

facebook dating screenshots

Datingfuncties

Wat je precies kunt met de nieuwe features is nog niet exact bekend maar er zijn al wel enkele tips van de sluier gelicht door Facebook zelf. Dit zijn de verwachtingen van de datingfuncties.

Het is volledig optioneel

Facebook Dating wordt uitgevoerd in de Facebook app, zodat je niets apart hoeft te downloaden. Er komt geen aparte dating app van Facebook zoals bijvoorbeeld de Facebook Messenger app. Het is ook volledig optioneel, zodat je het niet eens ziet als je het niet wilt zien, tenzij je het wilt gebruiken. Alleen als je Facebook Dating inschakelt kun je zien wie dit ook ingeschakeld heeft.

Het is gratis

Net als veel andere dating apps zijn ook de datingmogelijkheden binnen de Facebook app gratis te gebruiken. Volgens Facebook zijn er geen plannen om een betaalde versie uit te brengen. Uiteraard is het op dit moment nog te vroeg om te oordelen maar het is niet gek om te denken dat Facebook op een gegeven moment geld gaat vragen voor de datingdiensten.

Het zal alleen mensen voorstellen die niet je vrienden zijn

Je hoeft niet bang te zijn dat je voorgesteld wordt aan je single vrienden. Het algoritme van het sociale netwerk houdt hier rekening mee en stelt geen personen voor uit je vriendenlijst. Andersom wordt jij dus ook niet voorgesteld aan mensen die jou in de vriendenlijst hebben. Zo hoef je niet te vrezen dat je voorgesteld wordt aan je werkgever. Het datingsgedeelte van de Facebook app is volledig gescheiden van je Facebook-profiel. Je vrienden zullen niet weten dat je een datingprofiel hebt gemaakt (tenzij je het hen vertelt). Op dit moment is nog niet bekend of je wel voorgesteld kunt worden aan vrienden van vrienden.

Het stelt personen voor op basis van interesses

Facebook weet veel van alle gebruikers en zo weet het sociale netwerk ook al wat je interesses zijn. Bij het matchen van gebruikers van de datingfuncties maakt Facebook gebruik van deze interesses. Deze interesses worden getoond als iemand aan je voorgesteld wordt, zoals dit bijvoorbeeld ook bij Badoo gebeurt. De gedeelde interesses zijn een goed hulpmiddel om een gesprek te starten.

Het geeft je de mogelijkheid te chatten

Het is geen verrassing maar als je eenmaal contact hebt gelegd met iemand anders dan kun je met elkaar chatten. Dit zijn enkel tekst-only berichten. Afbeeldingen, video’s en andere media kunnen niet met deze berichten verstuurd worden. Het chatgedeelte is afgescheiden van de normale berichten die je via Facebook ontvangt. Beide personen kunnen het eerste bericht verzenden, maar je mag alleen dat bericht verzenden, tenzij de ontvanger antwoordt.

Het laat je kiezen

Uit de eerste beelden die beschikbaar zijn gesteld door Facebook lijkt het erop dat de datingdienst matches voorstelt waarna gebruikers een keuze kunnen maken. Bij elke voorgestelde match kun je aangeven of je ‘Geïnteresseerd’ bent of niet. Als deze werkwijze gebruikt gaat worden dan komt het neer op de Tinder-werkwijze waarbij twee gebruikers met elkaar kunnen chatten als er een gemeenschappelijke ‘Geïnteresseerd’ wordt uitgedeeld.

Het laat je evenementen en groepen gebruiken

Facebook Dating biedt je de mogelijkheid om jezelf beschikbaar te stellen via individuele evenementen of groepen waarvan je lid bent. Je kunt dit “ontgrendelen” om potentiële matches en mensen te zien die je interesses delen. Wederom is dit optioneel, net zoals Facebook Dating in het geheel.

facebook dating screenshots

Lancering

Er is nog geen vaste datum bekend voor de lancering van de nieuwe functies om mensen te ontmoeten via Facebook. Een woordvoerder van Facebook heeft laten weten dat het sociale netwerk nog moet beginnen met het testen van de functies. Het plan is om daar in de komenden maanden mee te beginnen. Deze tests zullen meer moeten vertellen over de releasedatum van de gewilde functies. Zoals het er nu naar uitziet zal Facebook op z’n vroegst in 2019 beschikbaar zijn.

Concurrenten

Op het eerste gezicht is Facebook Dating geen concurrent voor Tinder. Dit komt omdat de gebruikers van Facebook gemiddeld een hogere leeftijd hebben dan de Tinder gebruikers. Aandeelhouders van Match Group, de eigenaar van Tinder, waren echter wel geschrokken van het nieuws dat Facebook zich gaat mengen in de dating app strijd. Het aandeel van het bedrijf daalde meer dan 22 procent in een dag tijd nadat het nieuws zich verspreidde2.

En nu?

Facebook heeft nu nog geen dating gedeelte zoals Badoo of een functie waarmee je lijsten met single Facebook gebruikers kunt zien. Dit betekent dat je op dit moment nog actief op zoek moet naar de singles. Hoe je dat doet? Je benadert Facebook als de traditionele manier van daten. Het netwerk van je vrienden is groot genoeg om je te voorzien van een aantal gegadigden; zo ging het “vroeger” immers ook. Bekijk de vriendenlijsten van je beste vrienden en kijk of er een leuke single tussen zit. Hier volgen enkele tips die je kunt gebruiken voor het zoeken naar een date op Facebook.

Je eigen profiel

Daten via Facebook begint bij je eigen profiel. Als je het nog niet gedaan hebt; vul in dat je vrijgezel bent en zet dit op openbaar. Alle singles die je profiel bezoeken krijgen hierdoor de bevestiging dat je single bent. Dit doe je door te gaan naar je eigen profiel > tabblad Info > Familie en relaties. Stel de privacy ook in zodat vrienden van vrienden je profiel kunnen bekijken, of openbaar als je er geen problemen mee hebt als iedereen je profiel kan bekijken. Gebruik je beste foto als profielfoto; dit is je visitekaartje.

Contact leggen

gefilterde verzoekenStuur een bericht dat je de persoon toevallig tegenkwam en wacht op een antwoord. Dat je via via vrienden bent en is een groot voordeel waardoor je niet snel overkomt als een creep of stalker. Let op; als je geen vrienden bent komt je bericht in de map met Gefilterde verzoeken terecht. Een vriendschapsverzoek gaat misschien net wat te ver maar het geeft je wel meer kans om op te vallen. Berichten in de Gefilterde verzoeken map kunnen snel over het hoofd gezien worden. Zo kan het gebeuren dat je bericht pas twee jaar later gelezen wordt. Stel een vraag in je eerste bericht; dit lokt een reactie uit.

Liever daten op een échte datingsite? Kies dan voor Relatieplanet

Facebook groepen

Sluit je aan bij alle Facebook groepen die overeen komen met je interesses. Een gedeelde interesse met een ander lid van de groep is een ijsbreker. Mensen praten graag over de eigen hobby en willen dit vaak graag met anderen delen. Neem contact op met de leukste singles in de groep en stel ze wat vragen over hun hobby. Ga niet te snel en houdt het voorlopig bij de algemene onderwerpen. Je merkt snel of de ander misschien interesse heeft of niet.

Het voordeel van Facebook

FacebookIn tegenstelling tot de bekende datingsites zoals Relatieplanet en Badoo wordt je niet gedwongen om liefde te vinden en jezelf open en bloot te presenteren op een datingsite. Vooral het laatste weerhoudt veel singles ervan om een datingsite te proberen. Hoewel het gebruik van een datingsite om liefde te vinden volledig geaccepteerd is zijn er nog steeds genoeg singles die het iets voor “hopeloze” mensen vinden. Dit is niet het geval bij Facebook. Je bent niet “op zoek” en niemand kan je erom veroordelen dat je lid bent van Facebook; iedereen is immers lid.

Houdt de toon van de berichten vriendschappelijk

Als je elkaar nog niet ontmoet hebt dan is het verstandig om de toon de berichten vriendschappelijk te houden. Romantische berichten zijn op dit punt nog niet welkom. Door te vroeg romantische berichten te versturen naar de single is het mogelijk dat de single je als een stalker gaat zien. Dat is niet wat je wilt. Reageer geregeld op de statusupdates van de ander maar hou het vriendschappelijk en een klein beetje flirterig.

Geef het tijd

De meeste singles op Facebook willen niet snel afspreken. Door eerst berichten te versturen via Facebook bouw je een band op. Houdt de gesprekken licht en niet te diepgaand. Complimenteer de persoon met alle updates die de persoon op Facebook zet en laat merken dat je interesse hebt. Na enkele gesprekken op Facebook kun je voorstellen om een keer af te spreken. Doe dit niet te snel, wacht tot het moment rijp is.

Kies singles bij je in de buurt

Als je singles die in de buurt wonen kiest dan is de kans groter dat het tot een echte date komt. De afstand tussen jou en de andere single is daarbij van belang. Voor veel singles is 50 km de maximale afstand. Dit is met de auto of met het openbaar vervoer binnen een niet te lange tijd te doen.

Heb je tips voor daten via Facebook? Deel het met ons en we vullen dit artikel aan.

Gratis daten

Wil je niet betalen voor online daten? Bezoek dan de Badoo website. Berichten versturen en profielen bekijken is gratis bij Badoo. Dit is één van de weinig datingsites waar veel singles ingeschreven zijn en je zonder kosten berichten naar elkaar kunt versturen. Je kunt je gratis inschrijven via de onderstaande link:
Gratis inschrijven

6 Reacties

 1. Anoniem 5 juli 2017 at 14:46 - Reply

  Ik vind het jammer als je je bij badoo af wilt melden een een of andere sex site te voorschijn komt. Belachelijk.

 2. chris 13 augustus 2017 at 13:30 - Reply

  er zijn heel erg veel dating sites maar heel erg veel van deze websites zitten oplichters die alleen maar op je geld uit zijn en niet een relatie opzoek zijn en daten met je ho maar
  als gaat het om een betaalde of een gratis website is of een credit website is allemaal scam en oplichting sites en vaak zijn deze credit sites ook nep en worden beantwoord door een chatoperator met name de sexdating sites nooit op gaan dus
  want ik heb op heel erg veel op deze websites gezeten omdat ik naar een vriendin opzoek ben al een tijdje

 3. Cornelis 19 augustus 2017 at 09:12 - Reply

  Badoo is net zo’n succes als je laten geloven. Ook al ben je homo toch kan je alleen selecteren op mannen of vrouwen
  dus je krijgt alle mannen ook hetero mannen. Voor alles en nog wat kan je credit kopen en dan kan je weer iets meer. DUs Badoo is gewoon ook commercieel zeker geen aanrader voro homo mannen

 4. Cornelis 19 augustus 2017 at 09:23 - Reply

  Pas op met Badoo Zonder duidelijke info vooraf moet je voor iets betalen.
  Dus je kan niet overaal vrijblijvend op klikken. Ik ben een dag of 2 op badoo geweest heb een maand abonnement van 12 euro betaald. Maar ga nu al mijn profiel verwijderen. Badoo is absoluut geen aanrader.

 5. Roel 6 oktober 2017 at 22:42 - Reply

  hoe je het ook wend of keert, je kunt zelf nobele en romantische gedachten hebben, maar een vrouw is voor het dating gebeuren handelswaar. en daar hoef je niet van te schrikken, dat is van alle tijden. dat geld ook voor datingsites die meer energie steken in een goede naam. en verder kun je fantasie de vrije loop laten… gisteren aangemeld en vandaag met de liefde op de bank zitten, is niet in belang van de site.

 6. Wendy 23 oktober 2018 at 10:52 - Reply

  Ik vind het persoonlijk geen datingsite maar een sexsite!! Alles wat de mannen op Badoo willen is sex. Meer niet!!!

Reageer