Dating oplichting: waar je op moet letten

Dating oplichting: waar je op moet letten

  • 25 mei 2

badoobig

Badoo

Badoo is een geliefde datingsite voor velen. Berichten versturen is gratis net als het doorzoeken van profielen van andere singles.
Bekijk Badoo

Niemand wil opgelicht worden maar toch er zijn er ieder jaar vele gevallen van dating oplichting. Jammer genoeg is de groep singles nog altijd het doelwit van kwaadwillende personen. Als je het tv-programma Tros Opgelicht! volgt dan merk je al snel dat er ieder seizoen aandacht besteed wordt aan oplichting via datingsites. De slachtoffers worden op verschillende manieren om de tuin geleid zodat anderen voornamelijk financieel kunnen profiteren. Wil je daten bij een betrouwbare en veilige datingsite? De onderstaande datingsites doen er alles aan om oplichting te voorkomen.

Oplichtingsmethoden

Dating oplichting komt in veel verschillende vormen voor. Een aantal van deze lichten we hieronder uit.

Nepprofielen

Een essentieel onderdeel van het bestaan van sommige datingsites zijn de talloze nepprofielen. Dit zijn fictieve profielen die beheerd worden door de eigenaren van de datingsite. Terwijl je denkt dat je met een “echte” single spreek heb je een gesprek met één van de medewerkers van de datingsite die zich voordoet als een gewillige single. Dit kun je zien als een vorm van oplichting als je denkt dat je met een echt persoon aan het chatten bent. Als je hiermee in contact komt zal je merken dat het niet mogelijk is om een afspraak te plannen. De persoon achter het account bestaat immers niet. De berichten die je krijgt worden verzonden door een moderator van de website.

Omdat bij grote websites vaak 24 uur per dag een moderator online is, kan het gebeuren dat je op ieder moment van de dag of nacht een reactie terug ontvangt. Dit soort accounts wordt gebruikt als “entertainment”, zoals het genoemd wordt in de algemene voorwaarden. Maar de ware reden is natuurlijk dat er geld mee wordt verdiend. Voor ieder bericht dat je leest of verstuurt moeten immers credits worden betaald. Lees voordat je gebruik maakt van een datingsite of er fictieve profielen aanwezig zijn. Dit kun je meestal lezen op de website van de datingsite.

Wil je het toch proberen?
Wil je de datingsite toch proberen? Koop dan geen grote bundel credits. Probeer als je iemand hebt benaderd er zo snel mogelijk achter te komen of het profiel echt is. Dit kan bij voorbeeld door de foto door Google te laten checken. Als deze foto opduikt op andere plaatsen op het internet met andere namen dan weet je zeker dat de persoon niet echt is. Ook aan de reacties kun je merken of iemand echt is of niet. Als er steeds ontwijkend wordt gereageerd en het uitwisselen van contactgegevens op problemen stuit is de kans groot dat je met een fake profiel te maken hebt.

Langlopende abonnementen

In Nederland zijn diverse datingsites actief die leven van de abonnementen van de leden. De ene datingsite biedt de mogelijkheid om credits te kopen terwijl de ander alleen te gebruiken is met een betaald lidmaatschap. In de historie van online datingsites is er veel gesproken over de onduidelijkheid van de abonnementen. Ten eerste verschillen deze in looptijd en bedragen per datingsite maar ook is het niet altijd duidelijk hoe hoog de kosten precies zijn en of je er direct een jaar aan vastzit. Onbetrouwbare datingsites vermelden de kosten niet op de website en verlengen abonnementen terwijl je dit niet wilt. Let daarom goed op wat de exacte voorwaarden van het dating abonnement zijn voor je een eerste betaling doet.

Oplichting door kwaadwillenden

De datingsites waar je je gerust op kunt begeven controleren alle profielen handmatig. Dit voorkomt dat er profielen actief zijn waarbij iemand zich als iemand anders uitgeeft. Deze fake profielen worden actief geweerd op de betrouwbare datingsites zodat je niet verliefd wordt op iemand die niet bestaat. Wat geregeld voorkomt is dat een single na weken of zelfs maanden chatcontact om geld gevraagd wordt door het fake profiel. Het is een bekende oplichtingsmethode dat veelvuldig door oplichters vanuit het buitenland gehanteerd wordt.

Dating oplichting: waar je op moet letten
5 (100%) 1 stemmen

Gratis daten

Wil je niet betalen voor online daten? Bezoek dan de Badoo website. Berichten versturen en profielen bekijken is gratis bij Badoo. Dit is één van de weinig datingsites waar veel singles ingeschreven zijn en je zonder kosten berichten naar elkaar kunt versturen. Je kunt je gratis inschrijven via de onderstaande link:
Gratis inschrijven

2 Reacties

  1. frans 15 augustus 2017 at 22:05 - Reply

    ik wil wel voor een maand betalen maar dan wordt er elke maand afgehouden hoe kan ik het voor een maand doen en waar kan ik afzeggen

  2. Andre 16 juli 2018 at 12:13 - Reply

    Bij de ene site betaal je voor een maand en ben je nadien weer onbetaalt lid, op de andere site moet je duidelijk aan geven dat je geen automatisch verlenging wenst.
    ’t Is een kwestie van je even goed oriëneteren in het de abonnementenmenu.