Christelijk

stel liefdeZou je graag een relatie willen hebben met iemand die hetzelfde geloof aanhangt als jij? Wil je iemand naast je hebben, die leeft volgens christelijke waarden en normen? Vind je het belangrijk dat je jouw levensovertuiging kunt delen met een gelijkgestemde partner? Zo’n partner kun je vinden op een christelijke datingsite. Nog niet zo lang geleden werd deze manier van ontmoeten niet geaccepteerd in kerkelijke kringen. Maar nu er specifieke sites zijn, waar zowel jonge als oudere christenen elkaar kunnen leren kennen en hun levensbeschouwing met elkaar kunnen delen, is het voor veel mensen geen probleem meer.

Iedere stroming welkom

Christelijke datingsites als Opzoeknaarjou.nl, Be2 Christelijk, FunkyFish en SamenChristen, zijn er voor gelovigen uit iedere stroming. Het maakt niet uit of je katholiek of protestants bent. Of je twee zondagen per jaar in de kerk zit of er iedere zondag twee keer aanwezig bent. Waar het om gaat is dat je op zoek bent naar iemand met wie je jouw liefde voor God kunt delen. Iemand die op dezelfde manier in het leven staat en begrijpt wat voor jou belangrijk is. Wanneer je zo iemand gevonden hebt, bepaal je samen hoe je verder gaat. Of er zich een diepe vriendschap ontwikkelt of dat het contact uitmondt in een serieuze relatie.

Vriendschap of serieuze relatie

stel buitenHet vooroordeel dat aan datingsites kleeft, is dat je er ofwel op zoek bent naar een serieuze relatie of dat je er slechts een enkele date aan over wilt houden voor een kortstondig en vrijblijvend contact. Een middenweg lijkt er niet te zijn. Toch is dit allesbehalve waar. Datingsites kunnen ook warme vriendschappen tot stand brengen. Niet iedereen is immers uit op intiem contact. Gezelschap om leuke activiteiten mee te ondernemen of om goede gesprekken mee te voeren over zaken die je bezighouden, kan immers heel bevredigend zijn. Christelijk daten voorziet ook in deze behoefte. Je kunt natuurlijk zelf aangeven wat je van een ontmoeting verwacht.

Het belang van een goed profiel

Wanneer je elkaar niet in levenden lijve maar online leert kennen, heb je vaak niet meer dan een paar zinnen om een goede eerste indruk achter te laten. Zeker nu er zoveel mensen zijn, die via een christelijke datingsite een partner proberen te vinden, zal je vanaf het begin duidelijk moeten laten zien wie je bent en waar je voor staat. Een open en eerlijk profiel is daarom zeer belangrijk. Wees specifiek over jouw kerkelijke achtergrond. Beschrijf eens wat het geloof vandaag de dag voor jou betekent en hoe je de toekomst ziet met iemand aan jouw zijde. Je hoeft echt niet meteen een afspraak te maken. Elkaar eerst leren kennen via email en chats is ook prima. En pas als jullie er beide aan toe zijn, is het tijd voor een volgende stap.

Vind een partner bij jou in de buurt

Misschien nog wel het grootste voordeel van online daten ten opzichte van iemand ontmoeten uit jouw gemeenschap, is dat je heel gemakkelijk met heel veel mensen in contact kunt komen. Moet je in het echte leven letterlijk iemand tegen het lijf lopen, die bij je past. Op het internet is het een kwestie van een aantal scherp ingestelde selectiecriteria en een goed profiel. Binnen enkele seconden verschijnen alle gegadigden die aan jouw gevraagde kenmerken voldoen in beeld. Je kunt onder andere zoeken op leeftijd, geloof, opleiding, interesses en regio. Zo vind je snel en eenvoudig potentiële partners bij jou in de buurt.

Christelijke datingsites relatief veilig

Mensen die zich hebben aangemeld bij een christelijke datingsite zijn vaak serieuze leden, die actief op zoek zijn naar een relatie. Zie je bij andere sites soms veel oplichters, die je met nepaccounts proberen geld afhandig te maken. Bij christelijke sites komt dat aanzienlijk minder voor. Wat daar precies de reden van is, is niet helemaal duidelijk. In principe zijn ook deze sites vrij toegankelijk en kan iedereen zich voordoen als christen. Maar misschien valt iemand zonder christelijke achtergrond en Bijbelse kennis al snel door de mand. Sowieso is het voor iedereen die zich inschrijft bij een datingsite raadzaam om niet te naïef te zijn en je gezonde verstand te blijven gebruiken. Als iemand te mooi is om waar te zijn, dan is hij of zij dat misschien ook wel.

Hoge succesratio

De meeste christelijke datingsites hebben een hoge succesratio. Ook hier blijft het speculeren naar het hoe en waarom, maar het zou er mee te maken kunnen hebben, dat gelovige mensen toch eerder het goede in elkaar zien. Mensen die overdreven kritisch zijn en onrealistische eisen stellen aan een partner, zien hun verwachtingen nooit uitkomen en raken teleurgesteld. Maar als je kunt accepteren dat iedereen goed is zoals hij is en er gewoon mag zijn, dan kun je eerder genegenheid of liefde voor iemand opbrengen, dan wanneer je alleen maar ziet wat ontbreekt. Een ander aspect dat bij zou kunnen dragen aan de positieve uitkomsten van christelijk daten, is het feit dat de profielen op deze sites doorgaans oprechter zijn dan die op andere sites. Mensen proberen zich niet beter voor te doen dan ze zijn, verzinnen geen onwaarheden om beter in de markt te liggen en houden vast aan hun normen en waarden.

Leer van ervaringen

Als je op zoek bent naar een nieuwe tandarts ga je niet over één nacht ijs. Je vraagt eens na in je kennissenkring, leest recensies over praktijken in de buurt en maakt misschien eerst eens kennis voor je definitief overstapt. Bij je keuze voor een christelijke datingsite zou het eigenlijk niet anders moeten gaan. Je bent misschien wel op zoek naar iemand met wie je de rest van je leven wilt delen. Dan ga je toch niet met de eerste de beste in zee? Gelukkig kun je op internet over iedere datingsite recensies vinden. Het zijn ervaringen van mensen, die net als jij hoopten hun liefde te vinden. Waar hebben ze dat gedaan? Was het wat ze ervan verwachten? Hebben ze problemen gehad bij de site die ze gekozen hadden? Hoeveel heeft het ze gekocht? Wat voor tips kunnen ze je geven? Kortom, nuttige informatie van mensen die op hetzelfde punt hebben gestaan als jij. Leer van hun ervaringen en maak doordachte keuzes. Met een beetje geluk wordt je daardoor zelf een positieve ervaring rijker.