Bullchat

bullchat
Het is de chatdienst voor homoseksuele mannen met een lange, roemruchtige historie: we hebben het over Bullchat, een van de bekenste chatsites van Nederland. Onder homomannen heeft bijna iedereen er wel eens over gehoord, want is het is lange tijd dé plek geweest om een snelle ontmoeting te regelen – met vaak seks als gevolg. Al vanaf 2005 kunnen mannen zich op de chatsite aanmelden waarbij een volledige registratie niet vereist is. De chatsite fungeert zo als de virtuele variant van een gay bar waar duizenden cruisers samenkomen.

“Chat, Meet, Play… for Gay!” – Bullchat

Nog steeds wordt Bullchat veelvuldig voor dit avontuurlijke doel gebruikt, maar jammer genoeg is de kwaliteit van de veelbesproken chatsite sterk achteruit gegaan. Het gebruik van het Bullchat gaat gepaard met gevaarlijke risico’s, want in feite is de chatsite een vrijplaats geworden – een plek waar dingen mogen die op geen enkel ander platform worden toegelaten. Dankzij deze perikelen wordt Bullchat zowel gehaat als gevreesd. Maar zoals vaker het geval is met dingen die niet goed voor ons zijn, kan niet iedereen wegblijven van de chatsite.

We gaan je meer vertellen over Bullchat, maar voordat we dit doen eerst het volgende. Wil je op een veilige manier daten zonder de gevaren die Bullchat met zich meebrengt? Of zou je misschien wel liever een man willen vinden voor een relatie? In plaats van Bullchat raden we dan een andere datingsite aan, dat is deze:

Bekijken op Gaybuddy

De reviewscore van Bullchat

Pluspunten

 • Hoge mate van anonimiteit
 • Inclusief videochat
 • Geen registratie vereist

Minpunten

 • Premiumfuncties zijn niet gratis
 • Slechte controle op veiligheid
 • Veel fakers en catfish

Wij beoordelen Bullchat

 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Vormgeving
 • Prestaties
 • Aanbod singles
 • Prijzen

Wat is Bullchat?

Bullchat is een anonieme gay chatroom waar je andere mannen van over de hele wereld kunt ontmoeten. Het is net als een homobar met duizenden andere cruisers – alleen dan in de digitale wereld. De Bullchat-website bestaat al sinds 2005 en is sindsdien bekend als een chatkamer van de oude stempel. Dat wil zeggen: je vult een klein aantal gegevens in en je bent klaar om direct te chatten. In de chatruimte kun je gesprekken starten met andere gebruikers van de chat waarbij je ook afbeeldingen kunt verzenden en een videochat kunt starten.

Het is anoniem. Het is privé. Geen registratie vereist. Geen apps nodig. – Bullchat

Chatsites zoals Bullchat hebben aan de wieg gestaan van de internetrevolutie onder homomannen. Hoewel Bullchat niet de eerste chatsite voor mannen was, hebben deze M4M-chatrooms – zo heten deze ‘man zoekt man’ websites – bijgedragen aan de historische en culturele verschuivingen in de manier waarop homo- en biseksuele mannen elkaar ontmoeten. Homobars namen snel in aantal af en de darkrooms werden gesloten.

Tussen de jaren negentig van de vorige eeuw tot nu hebben mannen het internet volop benut om hun seksualiteit te onderzoeken. Volgens onderzoek zijn homo- en biseksuele mannen het internet snel voor seksuele doeleinden gaan gebruiken: van het opzoeken van seksuele gezondheidsinformatie tot pornografie, sekspartners vinden, daten en cyberseks. En dat geeft ook meteen aan waarom de meeste mannen een chatsite zoals Bullchat gebruiken: voor seks.

bullchat web

Chatten voor dates

Ondanks de vorderingen op het gebied van technologie blijven veel mannen trouw aan de originele opzet van chatten voor dates. In het begin van de adoptie van internet werden de M4M-chatrooms enorm populair door deze relatief veilige manier van daten. Althans, in vergelijking met openbare ontmoetingen zoals op cruiseplekken. De typische chatkamer werd door één gebruiker aangemaakt en kon zo’n 100 gebruikers bevatten. Gebruikers konden extra kamers creëren (bijv. CruiseUtrecht) als er vraag naar was en ze bleven bestaan zolang de gebruikers erin bleven.

Eenmaal in een chatruimte konden gebruikers berichten op het chatbord plaatsen, een soort van openbaar gesprek die voor iedereen in de chatruimte zichtbaar was. Alle gebruikers hadden ook een eigen profiel dat bekeken kon worden met enkele gegevens erin die ze hadden opgegeven bij het aanmelden. De profielinformatie omvatte meestal een beknopte beschrijving van de chatter, zoals de lichamelijke kenmerken en voorkeuren/kinks, maar zelden een foto of een echte naam.

Naast de berichten op het chatbord kon iedereen een privégesprek met anderen voeren via het profiel. Het was bij de meeste chatsites ook mogelijk om gesprekspartner toe te voegen aan soort van buddylijst. Dat was hoe chatten in de beginjaren van het internet ging voor gaymannen, en dat is precies wat Bullchat nog steeds faciliteert.

Aanmelden

Het succes van Bullchat is mede te danken aan de eenvoudige en snelle aanmelding om te kunnen chatten. Terwijl de meeste datingsites en apps om allerlei persoonlijke gegevens vragen, die je wellicht helemaal niet wilt delen, is dat bij Bullchat niet aan de orde. De chatsite houdt het brutaal simpel: een nickname is de enige vereiste om naar de chatruimte te gaan. Mocht je het willen, en dit is niet verplicht, dan zou je een omschrijving kunnen toevoegen (aanbevolen), je locatie en foto’s.

Het grote pluspunt van de Bullchat-website is dat je dus redelijk anoniem gesprekken aan kunt gaan met de anderen. Je hebt geen Facebook-account nodig en er zijn geen koppelingen met andere sociale media. Veel mannen kiezen ervoor om in hun nickname al aan te geven waar ze naar op zoek zijn. Je komt er bijvoorbeeld veelzeggende nicknames tegen zoals ‘28jr zoekt stel’ en ‘2 guys 25jr’. Uiteraard kun je zelf bepalen hoe je jezelf wilt noemen op de website, maar let wel op het volgende:

 • gebruik niet je werkelijke naam
 • gebruik niet je exacte locatie bij de aanmelding
 • gebruik geen identificeerbare informatie

Locatie kiezen

Bullchat geeft je de keuze om je locatie te tonen aan de andere mannen. Standaard staat je locatie ingesteld op Amsterdam, maar als je deze wilt wijzigen kun je dit aanpassen naar je woonplaats of een dorp/stad bij je in de buurt. Mocht je je exacte locatie willen tonen, wat niet aan te raden is, dan zou je de website toegang kunnen geven aan de locatiedata in je browser.

Je kunt instellen of je mannen te zien krijgt die zich bij jou in de buurt bevinden. Maar je kunt er ook voor kiezen om deze optie op ‘overal’ in te stellen. Dat doe je door de ‘Radius’ aan of uit te zetten. Uitgeschakeld krijg je landelijke gebruikers te zien, wat er dan wel gelijk heel veel zijn. Je ziet dan een lange lijst met gebruikers vanuit alle provincies die ons land rijk is. En of het zinvol is om contact te leggen met iemand die aan de andere kant van Nederland woont, is natuurlijk nog maar de vraag. Je hebt meer succes als je je eigen woonplaats opgeeft of een regio bij je in de buurt.

bullchat aanmelden

Profielen

Zodra je je hebt aangemeld op de chatsite kom je meteen in het dashboard terecht. Je ziet de nieuwe chatters aan de linkerzijde en in het midden de gebruikers die bij je in de buurt zijn. In het rechterdeel van het venster (desktop) wordt je inbox getoond met inkomende en verstuurde chatberichten. Tik op een nickname en het profiel van de gebruiker wordt getoond. Zoals jij de mogelijkheid had om een beperkt profiel te maken, zo hebben andere gebruikers die mogelijkheid ook gekregen. Sommige mannen delen foto’s op hun profiel, anderen niet. Sommigen vullen een uitgebreide omschrijving in, maar de meesten houden het bij een korte samenvatting met duidelijke steekwoorden.

“Ik masseer graag en gratis slanke onbehaarde billen.. Tot je kreunt van genot. 180, 68kg, 60. Slank en glad lijf met 16×6.” Anonieme Bullchat-gebruiker

NTPC-codes

Wil je weten wie nieuw is, wie een omschrijving heeft ingevuld en wie foto’s aan het profiel heeft toegevoegd? Met behulp van de NTPC-letter en kleurcodes kun je direct zien wie wat heeft toegevoegd aan het profiel.

 • New
 • Text
 • Profile
 • Cam

Iemand die alleen een rode T achter de nickname heeft staan, heeft dus alleen een omschrijving ingevuld. Zie je een NTP achter de naam staan? Dan heeft diegene niet alleen een omschrijving gedeeld, maar is de gebruiker ook nieuw en zijn er ook foto’s gepubliceerd.

Wat betreft de discretie is het verstandig om nooit iets te delen waaraan je identiteit te herleiden is. Een telefoonnummer op je foto, een adres en unieke tattoo die nog net te zien is op een afbeelding; het zijn de kleine details die het verschil maken. Neem dus alles wat je deelt gedetailleerd onder de loep voordat je het plaatst. Want als je anoniem wilt blijven op Bullchat, dan is er geen ruimte voor het maken van fouten.

Klachten over nepprofielen

Gebruikers van Bullchat klagen frequent over de aanwezigheid van nepprofielen. Met deze profielen kun je wel chatten, maar een afspraak maken is uiteraard niet mogelijk. Veel gebruikers storen zich eraan dat er veel van deze fakers zijn – de naam voor deze profielen. Wie het zijn? Oplichters die de mannen geld afhandig willen maken, nieuwsgierige mannen die wel willen chatten, maar niet afspreken, en ook zijn er allerlei andere groepen die zich voordoen als een homoman, maar dat niet zijn. Er zijn ook genoeg verhalen te vinden over drugsdealers op de website en aanbieders van andere diensten.

Het gebeurt bovendien vaak dat een gebruiker de chatsite niet kan openen. Volgens de ervaringen van sommigen wordt de toegang geweigerd als je kritiek levert op Bullchat of discussieert over de gang van zaken. Dit wordt door gebruikers als zeer frustrerend ervaren, want het zijn vaak juist de gebruikers die al langere tijd actief zijn op het chatplatform.

Als je hier niet van gediend bent, dan kun je overwegen om een wat serieuzere datingsite te proberen die de profielen handmatig controleert zoals een van deze datingplatforms:

Chat

Wanneer je wilt chatten, dan kun je dit eenvoudig beginnen door te tikken op de naam van een andere gebruiker. In het tekstvak kun je je bericht typen en versturen. Alle berichten die je verzendt en ontvangt worden in je Inbox getoond. Dit kunnen er meerdere tegelijk zijn, zodat je van het ene naar het andere gesprek kunt switchen. De chats kunnen uit alleen tekst bestaan, maar ook kun je afbeeldingen versturen en webcammen. Wanneer je een nieuw bericht hebt ontvangen, dan wordt dit onderin het beeld getoond met een rode markering.

Bullchat prijzen

Het gebruik van Bullchat is grotendeels gratis. Dat geldt in ieder geval voor de chatmogelijkheid die iedereen heeft als er wordt aangemeld met een chatprofiel. Dit heeft echter wel een keerzijde. Tijdens het chatten word je herhaaldelijk of zelfs continu getrakteerd op reclameboodschappen, die de beheerders van Bullchat nodig hebben om de kosten van de site te kunnen compenseren. Er wordt ook veelvuldig reclame gemaakt voor andere datingdiensten. Maar het feit dat de webapp gratis is maakt het voor veel mensen toch aantrekkelijk om Bullchat te gebruiken.

Bullchat is niet volledig gratis. Voor degenen die diensten willen aanbieden op de datingsite is er de aanmelding voor een ‘Personal Ad’ – een advertentieprofiel om je diensten mee aan te bieden. Deze advertenties mogen contactinformatie bevatten en een link naar een website, wat niet is toegestaan in de chatprofielen.

 • € 0,99 euro voor 24 uur

Met een advertentieprofiel kun je ook speciale karakters in je titel gebruiken, een telefoonnummer toevoegen, in- en uitchecken tonen en offline berichten ontvangen. Deze contactadvertenties zijn alleen voor diensten. Het is niet toegestaan om producten aan te bieden. In tegenstelling tot een chatprofiel zijn er wel kosten verbonden aan het gebruik van een advertentieprofiel.

bullchat mobiel

Onze ervaring met Bullchat

Wij hebben de afgelopen dagen Bullchat getest, de datingapp waar iedereen het over heeft. Laten we beginnen met de bonte verzameling aan gebruikers die deze app bevolken. Van jonge jongens tot mannen diep in de zeventig: je vindt ze hier allemaal. Het is alsof je een bonte carnavalsoptocht binnenstapt, maar dan zonder de regen en de kou.

Onze ervaringen in de gesprekken waren verrassend, om het zo maar te noemen. Van voorstellen om betaald te worden voor het verrichten van bepaalde diensten tot het aangeboden worden van drugs: het leek wel of elk gesprek een verborgen agenda had. Dit maakte de ervaring niet alleen verrassend, maar ook een tikkeltje gevaarlijk. Leest er niemand mee in deze berichten, dachten we nog, want het was duidelijk dat sommige dingen illegaal waren.

Laten we het nu hebben over de gebruiksvriendelijkheid van Bullchat. Je zou denken dat zo’n kleurrijk geheel een chaos zou zijn, maar niets is minder waar. De app is intuïtief en eenvoudig te navigeren. Met een paar simpele tikken kun je met anderen chatten en de conversatie beginnen. Het voelt allemaal heel natuurlijk aan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de graphics en symbolen. Ze zijn zo simpel dat je bijna het gevoel hebt dat je er niet over hoeft na te denken.

Al met al was onze ervaring met Bullchat een en al verwondering. Ondanks het feit dat Bullchat anoniem te gebruiken is, betekent dat niet meteen dat het een betrouwbaar platform is. Zeer zeker niet, het voelt meer aan als een vrijplaats voor iedereen die iets van een ander wil.

Bullchat app en website

Voor Bullchat is het nooit de vraag geweest of er een app zou moeten komen. In feite vinden ze het niet nodig, omdat er al een mobiele versie van de chatsite is. Daardoor is er geen mogelijkheid om een Bullchat-app te downloaden in de appstore van je smartphone of tablet. Dat wil echter niet zeggen dat de chatsite niet beschikbaar is op deze apparaten, want Bullchat heeft wel degelijk een oplossing voor mobiele gebruikers.

Als je Bullchat op een mobiel apparaat opent, kun je overschakelen naar de mobiele versie van de chatsite. De mobiele variant is niet veel anders en werkt op dezelfde manier – alleen de lay-out is anders. Door de aangepaste lay-out is de chatsite beter en makkelijker te gebruiken op je mobiele telefoon.

Veiligheid en privacy

Bij een datingsite zoals Bullchat is de veiligheid en privacy van gebruikers nog belangrijker dan op platforms waar heteroseksuelen elkaar ontmoeten. Al sinds jaar en dag lopen homo- en bi mannen meer risico tijdens het daten en op een online platform zijn deze risico’s nog groter. Van chantage tot misleiding: er zijn gevaren bij het gebruik van een homo chatsite.

Als we kijken naar de privacy, dan is duidelijk dat je gegevens vrij veilig zijn bij Bullchat. Dat spreekt in het voordeel van Bullchat, want dat is niet overal het geval. Bullchat slaat je gegevens niet op en ze verzamelen dus ook geen gegevens van gebruikers. Een verkoop van data aan advertentiebedrijven zal bij deze chatsite dus nooit ter sprake komen. Volgens Bullchat wordt je profiel lokaal op je apparaat – zoals telefoon of pc – opgeslagen. Je profiel wordt niet op de server opgeslagen en ook zijn er geen cookies.

Geen controles

Wat niet in het voordeel van Bullchat spreekt, is dat de profielen niet gecontroleerd worden. Een profielverificatie is niet mogelijk – je weet dus nooit hoe ‘echt’ een profiel is. Omdat er geen e-mailadres of andere vorm van verificatie vereist is, kan het werkelijk iedereen zijn – zelfs de politie. En omdat iedereen zich als iemand anders kan voordoen op Bullchat, leidt dit geregeld tot dramatische toestanden die hun oorsprong vonden op de chatsite. Enkele recente headlines van krantenberichten die over Bullchat gaan:

 • ‘Werkstraf en voorwaardelijke jeugddetentie voor ‘pedojacht’ in Valthermond
 • ‘Antwerps acteur Jan V.H. (51) in verdenking gesteld voor verkrachting van minderjarigen’
 • ‘Man bedreigd en bestolen na bezoekje aan gay chatroom Bullchat, Arnhemmer (30) bekent’
 • ‘Verdachten in politiekleding gebruiken seksafspraak als lokmiddel op de Veluwe

Geen duidelijke regels

De meeste datingapps investeren miljoenen euro’s om de veiligheid van gebruikers te verbeteren. Van ingewikkelde algoritmes om ongepaste inhoud te weren tot in-app veiligheidscentra en complete afdelingen die zich enkel en alleen richten op de bescherming van de gebruikers: datingapps zetten volop in op veiligheid. Maar Bullchat niet. Sterker nog, de chatsite heeft niet eens een duidelijk overzicht van de regels waaraan iedereen zich moet houden. Alle basisvoorzieningen die gebruikers veilig zouden moeten houden, zijn bij Bullchat afwezig. En dat zegt veel over het platform dat ooit juist een positieve invloed had op de gaygemeenschap.

Laagdrempeligheid als nadeel

Veel gebruikers rapporteren dat ze nogal eens mensen tegenkomen met verkeerde bedoelingen. Zo komen er mensen die dealen in verboden middelen, op zoek zijn naar kinderporno of andere illegale activiteiten. Dit maakt het leggen van contact soms erg lastig op de chatsite, omdat je niet weet wie je voor je hebt. Natuurlijk kun je zo’n contact afkappen wanneer je merkt dat het een kant op gaat die je niet wilt.

Ook het feit dat gebruikers veelvuldig – zonder duidelijke reden – de toegang tot de chat wordt geweigerd, stoort veel gebruikers. Maar ondanks deze minpunten vinden veel mannen Bullchat nog steeds te verleidelijk om te vermijden. Desondanks weten steeds meer gay datingsites en gay datingapps steeds meer mannen te overtuigen dat hun ontmoetingsplekken veiliger zijn dan Bullchat.

Wat je moet weten over Bullchat

Voorafgaand aan het internettijdperk kwamen homo- en biseksuele mannen vooral samen in homobars, homoclubs en gemeenschapscentra, maar ook in openbare sekslocaties zoals cruiseparken. Alleen al in Amsterdam waren er meerdere van deze plekken zoals Amsterdamse bos, het Oosterpark, het Rosarium in het Vondelpark en ook aan de snelweg waren er veel te vinden, zoals die van de Ginkelse Heide aan de A12.

Zulke openbare locaties waren nogal onaantrekkelijk voor mannen die nog niet uit de kast waren. Of voor mannen die hun seksuele identiteit nog aan het verkennen waren. En dan was er ook nog de kans op lichamelijk en emotioneel letsel als je er aangevallen, verkracht of beroofd zou worden. In dat geval kreeg je ook nog te maken met een politie-ondervraging en dat vooruitzicht hield veel mannen tegen om een cruiseplek te bezoeken.

“Onze missie is om je de beste datingervaring op internet te bieden.” – Bullchat

Het alternatief was voor veel mannen niet veel beter. Gayruimtes zoals bars, clubs en badhuizen waren ook minder toegankelijk voor mannen die nog niet bekend waren met het fenomeen of hun seksualiteit nog aan het ontdekken waren. En ook het feit dat deze ontmoetingsplekken vaak in steden aanwezig waren, waren ze niet zo makkelijk beschikbaar voor mannen die in niet-stedelijke gebieden woonden.

In de jaren negentig kwamen de internetsites voor homomannen ineens tevoorschijn. Ze openden een ontmoetingsplek die 24 uur per dag beschikbaar was (in tegenstelling tot bars en clubs) waar je met anderen kon chatten zonder je volledige identiteit te onthullen. Bullchat was één van die websites, en in zekere zin is het dat nu nog steeds. Want veel is er niet veranderd in de laatste 16 jaren van Bullchat.

bullchat